DRAŽBA

Veliki beli tartuf na dražbi dosegel 85.000 evrov

V Italiji prodali 850-gramsko gomoljiko. Po lanski suši letos izjemna bera.
Fotografija: Dražba je bila uspešna.
Odpri galerijo
Dražba je bila uspešna.

V nedeljo so si v italijanski Albi meli roke, ko so dražili beli tartuf, za 850 gramov težko redko gomoljiko pa iztržili neverjetnih 85.000 evrov. Kupec iz Hongkonga je skoraj 30-krat preplačal letošnjo tržno vrednost, kajpak za precej manjše tartufe. Vsako leto Italijani organizirajo dražbo cenjenih tartufov, na letošnji je bil tudi nenavadno velik beli tartuf, ki so ga prodali za 100 evrov na gram!
Velikan med tartufi: bela gomoljika, težka 850 gramov
Velikan med tartufi: bela gomoljika, težka 850 gramov

»Cena seveda ne ustreza tržni, ki je letos okoli 350 evrov za 100 gramov,« je pojasnila tiskovna predstavnica organizatorjev. »Visoko ceno pojasnjuje dejstvo, da gre za dobrodelno dražbo, pa tudi to, da je tartuf redek, in večji ko je, večja je njegova vrednost,« je še dejala.

Bele gomoljike iz okolice Albe so ne le zelo spoštovane, temveč tudi iskane, iščejo jih od 21. septembra do 31. januarja. Letošnja bera je v nasprotju z lansko izjemna, tako po količini kot tudi kakovosti. Dobra bera je znižala tržno vrednost, na veliko veselje gurmanov in lastnikov restavracij. »Lani je bilo zaradi suše, katere posledica je bila slaba bera, za 100 gramov treba plačati od 600 do 700 evrov.
Že 88 let dražijo gomoljike.
Že 88 let dražijo gomoljike.

Letos je bila cena 250, zdaj je zrasla na 350 evrov,« je dejal Antonio Degiacomi, vodja italijanskega centra za raziskovanje tartufov, in še, da povprečen tartuf tehta okoli 20 gramov. Deževna julij in avgust sta poskrbela za dovolj vode, kar je super za tartufe. »Odlikuje jih močna aroma, ki je romantična, v spomin prikliče gozd, naravo,« še pravi Degiacomi.


V Albi gomoljike dražijo že 88 let, dražba je vselej del vsakoletnega sejma tartufov, ki traja skoraj dva meseca. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije