OSVETLJENO

V vasici postavili 1000 uličnih svetilk

Velemestna javna razsvetljava na kitajskem podeželju. Kmetje so želeli dvigniti vrednost zemljišč, predvidenih za odkup.
Fotografija: Polovica jih ne deluje.
Odpri galerijo
Polovica jih ne deluje.

Kitajska vasica Taojia v provinci Shaanxi je nedavno doživela razsvetljenje – tri kilometre dolgo cesto skozi vas so opremili s kar 1000 svetilkami na obeh straneh poti. Običajno se ulične svetilke nameščajo na 30 ali 50 metrov, v vasi Taojia pa so nekatere zgolj tri metre narazen. Ker gre za zelo ozko cesto, so svetilke voznikom prej v napoto kot korist, saj morajo biti zelo previdni, da se ne zaletijo. Poleg tega ne gre za prometno cesto, saj med enournim opazovanjem novinarjev mimo ni pripeljalo niti eno vozilo. Seveda se vsiljuje vprašanje, zakaj imajo toliko luči. Odgovor je preprost: zaradi denarja.

Voznikom povzročajo veliko preglavic.
Voznikom povzročajo veliko preglavic.

Luči so se v vasici in bližnjih vinogradih začele pojavljati leta 2016. Takrat so napovedali, da se bo na območju ceste zgradil mednarodni trgovski in logistični park. Napovedovali so odkup zemljišč in lastniki so si obetali visoko nadomestilo od države. Začeli so postavljati ulične svetilke, da bi bili upravičeni do višjih nadomestil. Vsaka je vredna nekaj manj kot 1000 evrov, v resnici pa jih niti polovica ne deluje, kar je še en dokaz, da so se kmetovalci poskušali okoristiti z goljufijo. Poteza se jim ni obrestovala, saj so lokalne oblasti preprosto sprejele sklep, da luči ne vštejejo pri izračunu nadomestil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije