Svet v paniki: koronavirus mutira, prve žrtve v ZDA

Na Kitajskem umrlo že devet ljudi. Severna Koreja je zaprla meje s Kitajsko.
Fotografija: Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. FOTO: Reuters

Novi virus, s katerim se je na Kitajskem okužilo 440 ljudi, umrlo pa jih je devet, bi lahko mutiral in se širil še naprej, so danes posvarile oblasti v državi. Priznavajo, da je trenutno najbolj kritično obdobje za zajezitev virusa, in sprejemajo ukrepe. V središču izbruha, Vuhanu, odpovedujejo javne dogodke in odsvetujejo obisk mesta.

Posebnega nadzora so deležni tudi letalski potniki na petih letališčih v ZDA in številnih po vsej Aziji. Severna Koreja bo v celoti prepovedala vstop turistom v državo.
 

Primere bolezni zaznali še v ZDA, Tajvanu, na Tajskem, Japonskem, v Južni Koreji ...


Zdravstvene oblasti na Kitajskem so naznanile okrepljeno sterilizacijo in prezračevanje na letališčih ter avtobusnih postajah pa tudi na letalih in vlakih. FOTO: Reuters
Zdravstvene oblasti na Kitajskem so naznanile okrepljeno sterilizacijo in prezračevanje na letališčih ter avtobusnih postajah pa tudi na letalih in vlakih. FOTO: Reuters
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se bo danes sestala na izrednem zasedanju, na katerem bo odločala o morebitni razglasitvi virusa za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Doslej so primere bolezni poleg Kitajske zaznali še v ZDA, Tajvanu, na Tajskem, Japonskem, v Južni Koreji in nazadnje tudi v Macau.


Kitajci se množično odpravljajo na potovanja po svetu


Tako na Kitajskem kot v več drugih državah si prizadevajo omejiti širjenje bolezni, ki povzroča pljučno obolenje. Prisoten je toliko večji strah pred širjenjem virusa, ker se ljudje ta teden ob kitajskem novem letu množično odpravljajo na pot.
Preberite tudi: Skrivnostni virus zahteval novo žrtev, opozorila tudi v Sloveniji
Zdravstvene oblasti na Kitajskem so danes med drugim naznanile okrepljeno sterilizacijo in prezračevanje na letališčih ter avtobusnih postajah pa tudi na letalih in vlakih. Ljudi pozivajo k rednemu umivanju rok, izogibanju gneči, zračenju in nošenju maske.

V 11-milijonskem Vuhanu, kjer je bolezen izbruhnila, je župan Džov Šjanvang pozval prebivalce, naj ne zapuščajo mesta, obiskovalcem pa svetoval, naj ne prihajajo k njim.

 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije