Smrtonosni virus že prestopil mejo

Bolnih že več kot 200 ljudi, devet kritično. Nov izbruh ob kitajskem novem letu.
Fotografija:
Odpri galerijo

Bolezen, ki jo povzroča nova vrsta koronavirusa, se širi, trepetajo kitajske in zdaj tudi južnokorejske, tajske in japonske oblasti, ki so potrdile prvi primer nevarne pljučnice.

Virus, ki izhaja iz iste skupine kakor respiratorni virus sars, ta je pred skoraj dvema desetletjema terjal 800 življenj, zbolelo pa je več kot 8000 ljudi, največ na Kitajskem in v Hongkongu, se neprizanesljivo širi, izbruhnil pa je v Wuhanu, ki je pomembno prometno vozlišče, skozi katero med prihajajočimi prazniki ob kitajskem novem letu potuje več milijonov ljudi, poroča STA. Samo minuli konec tedna je zbolelo 136 ljudi, skupno število bolnikov pa je zdaj 201, a se podatki spreminjajo iz dneva v dan, okuženih bo po predvidevanjih vse več.

Virus se širi, milijoni Kitajcev gredo na pot.
Virus se širi, milijoni Kitajcev gredo na pot.
Virus je tako tudi prestopil mejo in dosegel Južno Korejo, kjer je zbolela 35-letnica, ki je pripotovala prav iz enajstmilijonskega Wuhana, tako kakor trije bolniki, pri katerih so bolezen potrdili na Japonskem in Tajskem. Zaradi virusa je sicer v Wuhanu zbolelo najmanj 170 ljudi, od tega jih je devet v kritičnem stanju, zboleli so tudi že v Pekingu in Šendženu, vse več pa je govoric, da oblasti prikrivajo resnične podatke in da je obolelih že okoli 1700.

Kitajski center za nadzor bolezni poudarja, da je virus pod nadzorom in da je javnost dobro seznanjena z vsemi potrebnimi podatki.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je virus najverjetneje primarno živalskega izvora, o prenosu s človeka na človeka še ne poročajo, a dopuščajo možnost okužbe ob tesnih stikih. Pojasnjujejo še, da se je število zaznanih primerov okužb občutno povečalo tudi zaradi pogostejših testiranjih pri ljudeh z obolenji dihal, temeljito pregledujejo tudi potnike na večjih letališčih. Spomnimo, v Wuhanu so prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja potrdili 31. decembra.


Domnevajo, da je bolezen izbruhnila na eni od tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino, vendar se nekateri bolniki po navedbah zdravstvenih oblasti sporni lokaciji menda niso niti približali. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije