Skrivnostni virus zahteval novo žrtev, opozorila tudi v Sloveniji

Okuženih vse več ljudi, med njimi tudi zdravstveni delavci. Eden je v kritičnem stanju.
Fotografija: Virus je na Kitajskem izbruhnil decembra lani (simbolična fotografija). FOTO: Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Virus je na Kitajskem izbruhnil decembra lani (simbolična fotografija). FOTO: Images, Istockphoto

Na Kitajskem je umrla četrta oseba zaradi okužbe z novim virusom, ki se hitro širi po državi in se prenaša tudi med ljudmi. Zadnja žrtev novega virusa iz skupine koronavirusov, ki povzroča vrsto pljučnice, je bil 89-letni moški iz mesta Vuhan, ki je središče izbruha bolezni. V bolnišnico je bil sprejet 13. januarja, umrl pa je 19. Zdravstvene oblasti v Vuhanu so sporočile še, da se je z novim virusom okužilo tudi najmanj 15 zdravstvenih delavcev, od katerih je eden v kritičnem stanju.
 
Doslej so na Kitajskem našteli 218 primerov okužb. Poleg tega so dva primera zabeležili na Tajskem, enega na Japonskem in še enega v Južni Koreji. Vsi bolniki so se nedavno vrnili iz Vuhana. V 11-milijonskem Vuhanu so prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja potrdili 31. decembra. Domnevajo, da je bolezen izbruhnila na eni od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino. O prvem sumu na okužbo poročajo tudi iz Avstralije.
 

 
Zaradi množičnih potovanj ob kitajskem novem letu bi se virus lahko širil še hitreje. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Zaradi množičnih potovanj ob kitajskem novem letu bi se virus lahko širil še hitreje. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Na letališčih v Singapurju, Hongkongu in v japonski prestolnici Tokio že preverjajo potnike iz Vuhana. Ameriške oblasti so pretekli teden naznanile podobne ukrepe na letališčih v San Franciscu, Los Angelesu in New Yorku. Preverjanje potnikov, ki bodo iz Vuhana prispeli v Sydney, je danes napovedala tudi Avstralija. V državi so poleg tega zabeležili prvi primer suma okužbe z novim koronavirusom. Gre za moškega, ki se je nedavno vrnil iz Vuhana, trenutno pa je doma v izolaciji.



Prisotna je velika zaskrbljenost, da bi se lahko virus še hitreje širil, ko se bodo ljudje ta teden ob kitajskem novem letu množično odpravljali na pot. Velika migracija ljudi bi lahko pomenila tudi, da oblasti ne bodo mogle nadzirati nadaljnjega širjenja bolezni.
 


Strokovnjaki svarijo, da bi bili lahko številni primeri okužbe nezaznani. Po poročilu britanskega centra za analizo nalezljivih bolezni na Imperial Collegu v Londonu bi bilo lahko okužb že prek 1.700. Zdravstveni strokovnjaki v Hongkongu medtem to število ocenjujejo na približno 1.300.
 
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razmišlja, da bi razglasili mednarodno zdravstveno krizo zaradi virusa, podobno kot je naredila v primeru prašičje gripe in ebole. Odločitev o tem bodo sprejeli v sredo.

Izbruh je oživil spomine na virus sars – prav tako iz družine koronavirusov –, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval 774 smrtnih žrtev, večinoma v Aziji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije