KRUTA RESNIČNOST

Sestra Tanja razkriva: Pridejo pijani in drogirani, ko je treba plačati, pa ...

Mnogo računov za zdravstvene storitve na Hrvaškem ostane neplačanih.
Fotografija: Evropska zdravstvena kartica. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Evropska zdravstvena kartica. FOTO: Blaž Samec, Delo

PULJ – Poletje je mimo, v hrvaški Istri pa grenak spomin na obdobje, ko njihove kraje obišče veliko število turistov, ostaja tudi po končani sezoni. Mnogo turistov namreč nima urejenega zdravstvenega zavarovanja za tujino, zato v primeru, da potrebujejo zdravniško pomoč, osebju navedejo napačne osebne podatke ali pa ob izstavitvi računa celo pobegnejo. O tej pereči problematiki je za 24sata spregovorila medicinska sestra Tanja Šterpin, ki že 13 let dela na oddelku nujne medicinske pomoči v puljski bolnišnici.

Kot je pojasnila Šterpinova, jih največkrat obiščejo pacienti z različnimi zlomi, odprtimi ranami, največ pa jih v bolnišnici pristane zaradi zaužitih prevelikih količin alkohola in drog. Ravno ti pa postanejo še bolj problematični, ko je treba poravnati stroške zdravljenja. Po sestrinih besedah mora velikokrat posredovati tudi policija.

Mnogo pacientov pod vplivom alkohola in drog

Na oddelku nujne medicinske pomoči imajo nemalo težav s turisti. FOTO: Getty Images/istockphoto
Na oddelku nujne medicinske pomoči imajo nemalo težav s turisti. FOTO: Getty Images/istockphoto
»V času dveh festivalov, ki jih imamo na tem območju, imamo mnogo mladih, ki se predozirajo z alkoholom ali drogami. Ti velikokrat povzročajo nered. Nekateri pacienti se umirijo že ob omembi policije, medtem ko morajo pri drugih možje v modrem dejansko posredovati.« Kot pravi Šterpinova, jih na urgenci obišče največ Nemcev in Rusov. 

Navajajo lažne podatke

Po besedah medicinske sestre imajo največ težav s tujci, ki pridejo z evropsko zdravstveno kartico, pri sebi pa drugih dokumentov nimajo. Dogaja se tudi, da pacienti ne vedo, na katerem naslovu bivajo v času dopustovanja na Hrvaškem, navajajo pa tudi lažne domače naslove iz matične države. Računi, ki jih nato pošlje bolnišnica, se zato vračajo in niso plačani. »Nekateri tujci po pregledu enostavno pobegnejo iz bolnišnice.« Takšni primeri po njenih besedah nikdar ne pridejo do sodišča, saj nimajo pravih podatkov pacientov, sodni postopki pa so mnogokrat dražji kot izguba, ki jo bolnišnica utrpi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije