BREXIT

Katastrofalni poraz za britansko vlado, kaj sledi?

Objavljeno 16. januar 2019 07.25 | Posodobljeno 16. januar 2019 08.06 | Piše: STA, N. K.

Poslanci bodo glasovali o nezaupnici vlade.

Britanski poslanci zavrnili ločitveni sporazum z EU. FOTO: Getty Images, Istockphoto
LONDON – Britanski poslanci bodo danes razpravljali in glasovali o nezaupnici vladi premierke Therese May, ki je na torkovem glasovanju o dogovoru o brexitu v britanskem parlamentu doživela hud poraz.

image
REUTERS Je to konec Therese May? FOTO: Reuters
Ločitveni dogovor, ki sta ga po pogajanjih sredi novembra dosegli Evropska unija in britanska vlada, sta v torek podprla le 202 britanska poslanca, 432 jih je bilo proti. Za potrditev dogovora je bilo sicer potrebnih 318 poslanskih glasov.

Glasovanje o nezaupnici je zahteval vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je v torek po objavi izidov glasovanja poudaril, da je zavrnitev dogovora »katastrofalen poraz« za vlado, najhujši od 20. let prejšnjega stoletja. Glasovanje o nezaupnici je predvideno okoli 14. ure po srednjeevropskem času.

Bodo šli Britanci na predčasne volitve?

Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico vladi, ima ta – ali pa kdorkoli drug, ki mu uspe zagotoviti večino v parlamentu – nato 14 dni časa, da dobi zaupnico na novem glasovanju. Če to ne uspe, sledijo predčasne volitve.

Evropska unija je v prvih odzivih na glasovanje v Londonu sporočila, da jo skrbi nevarnost brexita brez dogovora.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je britanske voditelje pozval, naj vnovič razmislijo o svoji strategiji. Zavrnitev ločitvenega sporazuma EU in Združenega kraljestva v britanskem parlamentu povečuje tveganje neurejenega, pa je opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

V Evropskem parlamentu se bodo na zavrnitev ločitvenega sporazuma odzvali danes dopoldne v razpravi na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.
Deli s prijatelji