ZAVRNJENO

Brexit dogovor je padel, EU v resnih skrbeh

Objavljeno 15. januar 2019 20.45 | Posodobljeno 16. januar 2019 07.14 | Piše: STA, S. U.

Britanski poslanci zavrnili ločitveni sporazum z EU.

FOTO: Getty Images, Istockphoto
LONDON – Spodnji dom britanskega parlamenta je nocoj v skladu s pričakovanji zavrnil ločitveni sporazum, ki ga je britanska vlada sredi novembra dosegla z EU. Za dogovor sta glasovala 202 poslanca, 432 jih je bilo proti. 

Najhujši poraz v zgodovini vlade

Izid glasovanja je najhujši poraz vlade v sodobni zgodovini Združenega kraljestva, poroča BBC. Pred tem so poslanci zavrnili dopolnilo poslanca Johna Barona k dogovoru, s katerim bi Združenemu kraljestvu dali pravico, da odpravi irsko varovalo brez privolitve EU. Podprlo ga je le 24 poslancev, 600 jih je bilo proti.

Zaradi glasovanja preložila porod
Britanska poslanka iz vrst laburistov Tulip Siddiq je zaradi za danes napovedanega glasovanja o brexitu v parlamentu preložila porod. Proevropska političarka bi morala danes namreč s carskim rezom roditi sina, a so poseg preložili na četrtek. Po pisanju britanskih medijev so zdravniki pritrdili želji poslanke, da poseg preložijo za dva dneva na četrtek. Siddiqova je za časnik Evening Standard dejala, da želi izkoristiti priložnost, da se bori za močnejše sodelovanje med Veliko Britanijo in Evropo. Za zdaj še ni jasno, na kakšen način bo poslanka glasovala – z invalidskega vozička v parlamentu ali iz bolnišnice.


Laburisti po hudem porazu zahtevali glasovanje o nezaupnici 

Laburisti so takoj po objavi izidov glasovanja zahtevali glasovanje o nezaupnici vladi. Premierka Theresa May je pred tem dejala, da je treba ugotoviti, ali vlada še uživa podporo. Razprava o nezaupnici naj bi potekala že v sredo.
image
Mayeva je še zadnjič poskušala prepričati poslance, naj podprejo dogovor. FOTO: Reuters 

Mayeva je v nagovoru po glasovanju ponovila, da še vedno namerava izpeljati brexit, kot so želeli volivci na referendumu.

Razprava o dogovoru z EU je po navedbah BBC trajala osem dni in se zavlekla v dve koledarski leti. Potekala je 55 ur in 43 minut, poslanci pa so imeli 425 govorov.

Vpliv na slovensko gospodarstvo
Še pred glasovanjem so pri Gospodarski zbornici Sloveniji (GZS) opozarjali, da bo izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora po oceni ogrozil slovenski izvoz, ne le na Otok, pač pa tudi v druge članice unije. Za brexit brez dogovora obstaja 20-odstotna verjetnost, ocenjujejo pri zbornici, kjer menijo, da bi se izvoz slovenskega blaga in storitev lahko zmanjšal za petino.


EU skrbi nevarnost brexita brez dogovora


Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v prvem odzivu po zavrnitvi dogovora britanske voditelje pozval, naj vnovič razmislijo o svoji strategiji. Tuska skrbi nevarnost brexita brez dogovora. »Če dogovor ni mogoč in nihče noče dogovora, kdo bo potem končno zbral pogum in povedal, katera je edina pozitivna rešitev?« je kot prvi iz vrst EU Tusk tvitnil v odziv na glasovanje v Londonu.

Tuskov tiskovni predstavnik pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izrazil zaskrbljenost EU zaradi nevarnosti neurejenega izstopa Velike Britanije iz EU po zavrnitvi dogovora. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil po razglasitvi izida jasen: »Po glasovanju britanskega parlamenta večje tveganje za brexit brez dogovora.«

Vrednost britanskega funta je zrasla

Razprava o dogovoru z EU je po navedbah BBC trajala osem dni in se zavlekla v dve koledarski leti. Potekala je 55 ur in 43 minut, poslanci pa so imeli 425 govorov.
image
Vse se niso strinjali z odločitvijo. FOTO: Reuters

Že nekaj minut po objavi odločitve britanskega parlamenta je nekoliko zrasla vrednost britanskega funta. Ob objavi izidov, okoli 20.50, je bilo za en evro treba odšteti 89,11 penija, tik pred tem pa 89,57 penija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Deli s prijatelji