KORONAVIRUS

Hrvati besnijo: Lažne novice nam odganjajo turiste

Hrvaška naj bi nemškim medijem postala manj simpatična, ko so tja začeli odhajati nemški turisti.
Fotografija: Zrće je poletni dom nebrzdane zabave, a letus po trditvah tamkajšnjih oblastih ni tako. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zrće je poletni dom nebrzdane zabave, a letus po trditvah tamkajšnjih oblastih ni tako. FOTO: Reuters

Potem ko se je Nemčija razpisala o divjih zabavah, ki kljub epidemiji novega koronavorusa potekajo na razvpitih Zrćah na Pagu in je televizijska hiša RTL objavila celo posnetke, s katerih je razvidno, da se pred klubi vijejo dolge vrste, v njih pa na stotine zabave željnih dopustnikov niti slučajno ne razmišlja o kakšni socialni distanci, so se na Hrvaškem odzvali burno.
 
Preberite tudi:

Hrvaška na rdečih in oranžnih seznamih



Na poročanje, da nihče ne nosi mask in na sploh ne spoštujejo splošnih priporočil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, se je odzval tudi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman in komentiral, da se »ljudje obnašajo kot ljudje« in da se »takih stvari ne da vedno preprečiti«. dodal je, da so že izvedli nadzor v 250 nočnih klubih in v 68 izrekli opomin zaradi kršenja pravil.
 
Preberite tudi:

Takoj zapustite Hrvaško! Evropska država opozorila svoje državljane



Hrvaški mediji pa poročanje nemških kolegov komentirajo, da je Hrvaška v kratkem času naredila pot od ljubljenke nemških medijev do žrtve lažnih novic ter citirajo lastnike nočnih klubov na razvpiti plaži, ki zatrjujejo, da gneče pri njih ni. Eden izmed lastnikov je dejal, da imajo dovoljenje na 3.000 kvadratnih metrih imeti do 900 gostov, da pa v zadnjih dneh niso imeli po več kot 200 ljudi hkrati.

Na Hrvaškem so nekateri prepričani, da želijo nemški mediji odvrniti Nemce od potovanja na Hrvaško. FOTO: Getty Images/istockphoto
Na Hrvaškem so nekateri prepričani, da želijo nemški mediji odvrniti Nemce od potovanja na Hrvaško. FOTO: Getty Images/istockphoto
Prirejeni ali pa stari posnetki zabav?

Ante Dabo, župan Novalije, kjer so že junija prepovedali festivale na Zrćah, je našel pojasnilo za videoposnetke divjih zabav z Zrća, ki jih je predvajal nemški RTL. »Na spletu je veliko materiala, fotografij in videoposnetkov iz preteklih sezon in možno je, da so objavili kaj od tega. Lahko pa se tudi manipulira s posnetki,« je povedal za Večernji list in dodal, da je bil prispevek nemške televizije kot plačan oglas nekoga, ki ga moti, da ima Hrvaška nekaj turistov.

Tudi predstavniki Hrvaške turistične skupnosti menijo, da je bilo v Nemčiji v zadnjem času več prispevkov o Hrvaški z negativnim podtonom ter netočnih objav o njihovi državi in novem koronavirusom.

»Naša država je nemškim medijem manj simpatična odkar raste število Nemcev na dopustu na Hrvaškem. Od začetka julija jih je prišlo skoraj 350 tisoč, kar je 16 odstotkov manj kot v prvih treh tednih julija lani,« piše Večernji list in dodaja, da malokdo verjame, da se obravnavanje hrvaške v nemških medijih slabša slučajno. Nekateri v hrvaškem turizmu so prepričani, da so nemški mediji dobili namig, naj ne promovirajo potovanj v tujino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije