IZREDNE RAZMERE

FOTO: Groza sredi noči, z gore nad hotel prigrmel plaz

Ramsau odrezan od sveta.
Fotografija: Zasuti hotel. FOTO: Rotes Kreuz Bezirksstelle Liezen
Odpri galerijo
Zasuti hotel. FOTO: Rotes Kreuz Bezirksstelle Liezen

RAMSAU – Okoli 1. ure ponoči je snežni plaz, ki se je sprožil z bližnje gore kakih 2000 metrov visoko in prigrmel v naselje Ramsau am Dachstein, delno zasul hotel Kirchenwirt, in sicer zunanjo teraso ter restavracijo. Nastala je gmotna škoda, okoli 60 gostov in osebje pa so morali evakuirati iz stavbe. Zasulo je tudi spodnjo postajo vlečnice tamkajšnjega smučišča.

Reševalci so nato vso noč pregledovali plazovino in proti jutru sporočili, da v snežni masi niso našli nikogar niti nikogar ne pogrešajo. Snežni plaz je odnesel več parkiranih avtomobilov.

V večernih urah je nekoliko stran snežni plaz zasul tudi eno od cest in od sveta odrezal bližnjo vas. Sprožil bi se lahko še najmanj en večji plaz. Oblasti pa so tudi sicer preventivno zaprle ceste v kraju Ramsau am Dachstein, tako da je tudi ta za zdaj odrezan od sveta.

Snežni plaz je v ponedeljek zvečer zasul tudi tri hiše na območju Kitzbühela na Tirolskem. Tudi na tem območju so jo srečno odnesli; kot so sporočile tamkajšnje oblasti, ni zasulo nikogar, so pa hiše poškodovane.

Smučarja še vedno pogrešajo

V Avstriji so sicer oblasti v zadnjem tednu razglasile rdeči alarm zaradi velikih količin snega. V zadnjih dneh je zelo velika nevarnost snežnih plazov, zlasti na območju severnega in osrednjega dela Alp. V večjem delu Solnograške pa tudi v več delih Štajerske in Zgornje Avstrije ter delu Spodnje Avstrije velja četrta, druga najvišja stopnja nevarnosti plazov. Strokovnjaki pozivajo ljudi, naj se držijo zapor in upoštevajo navodila oblasti.

V soboto so zaradi plazu v Lechu umrli trije nemški smučarji, ki so smučali na zaprti progi, enega še vedno pogrešajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije