TURČIJA

Aretirali novinarko, ker je užalila predsednika

Za kaznivo dejanje žalitve predsednika je v Turčiji zagrožena zaporna kazen od enega do štirih let.
Fotografija: Turški predsednik Erdogan. FOTO: Florion Goga, Reuters
Odpri galerijo
Turški predsednik Erdogan. FOTO: Florion Goga, Reuters

Turčija je pridržala televizijsko novinarko Sedef Kabas zaradi komentarjev na račun turškega predsedniku Erdogana, kar je potrdil tudi njen odvetnik. Policija je novinarko prijela v soboto ob dveh ponoči, ko je na Twitterju, kjer ima 900.000 sledilcev, poobjavila izjave. Za kaznivo dejanje žalitve predsednika je v Turčiji zagrožena zaporna kazen od enega do štirih let.

»Tako imenovana novinarka očitno žali našega predsednika na televizijskem programu, ki nima drugega cilja kot širjenje sovraštva,« je na twitterju zapisal Erdoganov tiskovni predstavnik Fahrettin Altun. »To aroganco, to nemoralnost najostreje obsojam. To ni samo nemoralno, je tudi neodgovorno.« Sindikat turških novinarjev je aretacijo Kabasove označil za »hud napad na svobodo izražanja«.

Skupine za človekove pravice Turčijo redno obtožujejo spodkopavanja svobode medijev z aretacijami novinarjev in zapiranjem kritičnih medijev, še posebej po neuspelem državnem prevratu julija 2016. Novinarji brez meja so Turčijo na svojem indeksu svobode medijev za leto 2021 uvrstili na 153. mesto od 180.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije