AMERIŠKE VOLITVE

Ameriški mediji: Trump odhaja, v Belo hišo se seli Joe Biden

Demokratski kandidat je osvojil potrebnih 270 elektorskih glasov.
Fotografija: V Belo hišo se vrača demokrat. Joe Biden bo januarja 2021 prisegel kot 46. predsednik ZDA. FOTO: Brendan Mcdermid, Reuters
Odpri galerijo
V Belo hišo se vrača demokrat. Joe Biden bo januarja 2021 prisegel kot 46. predsednik ZDA. FOTO: Brendan Mcdermid, Reuters

Po poročanju ameriških volitev je Josep Biden je zmagovalec ameriških predsedniških volitev in bo 20. januarja naslednje leto prisegel kot 46. predsednik ZDA. V Belo hišo se tako vrača po vsega štirih letih, saj je bil podpredsednik v času administracije Baracka Obame (2009 - 2017).

Po projekcijah je prejel najmanj 273 elektorskih glasov in presegel prag 270, ki so potrebni za izvolitev.
Preberite tudi: CNN: ZDA so dobile novega predsednika, ima dovolj glasov (V ŽIVO)
Biden, ki bo 20. novembra dopolnil 78 let, bo postal najstarejši predsednik ZDA (najmlajši je bil Theodore Roosevelt, ki je bil star 42 let in 322 dni, ko je 14. septembra 1901 po atentatu na predsednika William McKinleyja prisegel kot 26. predsednik ZDA).
Preberite tudi:

Ljubezenska zgodba Joeja in Jill Biden


Pot Bidna, ki ima za seboj skoraj pet desetletij dolgo kariero, do zmage je bila vse prej tako lahka, kot so napovedovale ankete. Resda je osvojil več glasov volivcev kot kateri koli kandidat v zgodovini, a tudi njegov tekmec, aktualni predsednik Donald Trump je uspel svoje privržence množično spraviti na volišče in je prejel drugo največjo podporo v zgodovini volitev glede na absolutno prejeto število glasov. Trump se bo moral tako s predsedniškega položaja posloviti že po enem mandatu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije