AMERIŠKE VOLITVE

Biden predsednik ZDA, Trump: »Ni še konec.« Kje je Melania? (VIDEO)

Demokratski kandidat Joseph Biden po projekcijah novi ameriški predsednik. Donald Trump pa sporoča, da volitve še niso končane.
Fotografija: FOTO: Jeenah Moon, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Jeenah Moon, Reuters

Kmalu se bodo končale izredno napete ameriške volitve. Glasovnice se preštevajo že četrti dan in še niso dokončno preštete. A kot kaže, je zmagovalec volitev znan. Več ameriških medijev je že razglasilo zmago demokrata Josepha Bidna. To sta najprej storila Vox in Business Insider, zdaj pa še CNN in tudi republikanska mreža Fox News.

Po projekcijah CNN je Biden skupaj osvojil 273 elektorskih glasov, po projekcijah AP pa 290, saj, kot poročajo, je osvojil še Nevado. Tako je presegel prag 270 elektorskih glasov, potrebnih za izvolitev.

Še vedno štetje poteka tudi v Georgii, kjer so zaradi tesnega izida že napovedali ponovno štetje, in v Severni Karolini, kjer vodi Trump. Izidov tudi še ni na Aljaski (trije elektorski glasovi), kjer naj bi zmagal Trump.

22.40 Slavje na ameriških ulicah.



22.25 Trumpovi podporniki, ki so se zadnje dni zbirali – tudi oboroženi – pred volišči, kjer so šteli glasove, so se odpravili na ulice tudi po razglašeni zmagi Bidna. V Pensilvaniji, zanimivo, danes niso več zahtevali zaustavitve štetja glasov. V Phoenixu v Arizoni se je zbralo okoli tisoč Trumpovih podpornikov s transparenti. »Stop kraji«, »Volitev ni konec«, »Ne verjemite lažem«, »Gremo na vrhovno sodišče«, je vzklikal eden od rednih protestnikov v zadnjih dneh.





22.00 Kje je Melania Trump? Nazadnje se je oglasila v torek zjutraj, ko je glasovala na Floridi. Povedala je, da se počuti odlično. Po pisanju ameriških medijev Bidnu verjetno ne bo čestitala, prav tako pa naj ne bi niti podprla svojega soproga pri obtožbah, da je šlo za ukradene volitve. Na instagramu se ni oglasila že teden dni. Domneva pa se, da je zadnje dni v Beli hiši. 
Preberite tudi: Trump jo je zapustil in odšel po svoje (FOTO)
21.45 Bidnu je čestital tudi republikanski senator iz Utaha Mitt Romney in tako postal prvi senator Trumpove stranke, ki je priznal zmago demokratskega kandidata na volitvah. Čestital mu je tudi Jeb Bush, brat nekdanjega predsednika Georgea Busha mlajšega in tudi sam nekdanji predsedniški kandidat, ki je poudaril, da je čas, da se zacelijo globoke rane.

20.40 Bidnu največ glasov v ameriški zgodovini do zdaj: Biden je doslej dobil 74,4 milijona glasov volivcev po ZDA, kar je največ v zgodovini ameriških volitev, Trump pa 70,6 milijona. To je skoraj osem milijonov več kot leta 2016, ko je zmagal. Volilna udeležba je bila okoli 67-odstotna, največja v zadnjih 120 letih.

20.30 Pred Belo hišo se zgrinja množica ljudi. Na ulicah Washingtona in drugih ameriških mest se je po razglasitvi Bidna za zmagovalca že začelo praznovanje njegovih privržencev, ki vihtijo ameriške zastave in prepevajo.



20.00 Po poročanju CNN se Trump še ni oglasil Bidnu. Doslej je veljala takšna gesta med kandidatoma, ko so bili znani izidi volitev.

19.30 Jill Biden je nova prva dama ZDA: Blondinka, ki bi Melanii lahko pokazala vrata Bele hiše

Bidnova je zapisala: »On bo predsednik za vse naše družine.«



19.00 Biden že prejema čestitke iz tujine.  Med prvimi sta mu čestitala kanadski premier Justin Trudeau in britanski premier Boris Johnson, sodelovanja z njim se veselijo v Nemčiji.

18.45 Tonin in Gantar navdušena, Janša pa sporoča ...

18.38 Veselje v New Yorku.



18.34 Po pisanju ameriškega spletnega medija Politico je Bidnu uspelo osvojiti tudi Nevado. S tem je skupaj osvojil 290 elektorskih glasov, Trump 214.



18.25 Bidnovi podporniki se zbirajo vzdolž ZDA. Da je Biden novi zmagovalec, so sporočili tudi na republikanski televizijski mreži Fox News.
https://twitter.com/Reuters/status/1325124309325500423



18. 20 Prvi mož EPP Donald Tusk je napovedal morebitni začetek konca za skrajno desne populiste v Evropi.


18.10 Med prvimi slovenskimi politiki je Bidnu čestitko namenil obrambni minister Matej Tonin, ki je novemu predsedniku napisal, da spoštuje njegove politične dosežke in da verjame, da bo usmeril vse moči v obnovo transatlantskih odnosov. Tonin si želi, da bi se ekipi v najkrajšem mogočem času srečali v Washingtonu.


18.00 Po objavi izidov se je na twitterju oglasil Biden in dejal, da je počaščen, da so ga volivci izbrali za predsednika. »Pred nami je veliko dela, a obljubim vam, da bom predsednik vseh Američanov, ne glede na to, ali ste zame glasovali ali ne,« je dejal v svoji prvi izjavi kot novi predsednik ZDA.



17.45 Trump, kot kaže, poraza ne bo priznal in je napovedal sodno bitko, ker meni, da mediji prikazujejo napačno sliko, kdo je pravi zmagovalec volitev. »Vsi vemo, zakaj se se Bidnu mudi, da bi razglasil zmago in zakaj se njegovi zavezniki mediji trudijo, da bi mu pri tem pomagali. Ne želijo, da bi se razkrila resnica. Dejstvo je, da volitve niso končane. Joeja Bidna niso potrdili kot zmagovalca v nobeni od držav, kaj šele v kateri od spornih držav, v katerih je treba ponovno šteti glasove. V Pensilvaniji naši niso smeli nadzirati štetja. Le zakoniti glasovi odločajo o predsedniku, ne mediji,« so sporočili. Dodali so, da bodo v ponedeljek začeli vlagati tožbe in da Američani zaslužijo poštene volitve. Te naj bi po njihovih besedah dosegli s tožbami. Trump poraza ne bo priznal, vse dokler ne bo preštet vsak zakonit volilni listič.



17.30 Kamala Harris se bo vpisala v zgodovino kot prva ženska, prva temnopolta in prva oseba azijskega porekla na podpredsedniškem mestu. »Gre za ameriško dušo in našo željo, da se borimo zanjo. Čaka nas veliko dela. Začnimo,« je dejala.



Biden bo danes nagovoril državljane, a se še ne ve, kdaj.

17.20 Na CNN so sporočili, da je Biden osvojil Pensilvanijo in da je po njihovi projekciji tako postal 46. predsednik ZDA. V Pensilvaniji je dobil 20 elektorskih glasov. Demokrat naj bi tako skupaj osvojil 273 elektorskih glasov po CNN, Trump 214. Preštevajo se še glasovnice v Arizoni, Nevadi in Georgii, kjer povsod vodi Biden, vprašanje le, ali z dovolj veliko razliko, da ne bo treba glasov ponovno preštevati.

17.00 Bidnovi sodelavci pravijo, da je Biden prepričan, da je danes ta dan, ko bo osvojil dovolj število glasov in postal izvoljen predsednik. Kot piše CNN, se Biden danes prioritetno ukvarja s koronakrizo, zato o zmagi ne bo govoril, vse dokler izidi tega ne bodo jasno potrdili.

16.45 Trump: Zmagal sem na volitvah


16.40 Trump se je pritožil, da v Pensilvaniji, kjer Biden vodi, uporabljajo isto programsko opremo za štetje glasov kot v Michiganu, kjer je Biden zmagal. Dodal je, da imata programa isto napako in da so bile letošnje volitve »totalna zmešnjava«.



16.00 Po pisanju AP Biden v Pensilvaniji vodi z 28.000 glasovi, medtem ko ima v Nevadi prednost 22.000 glasov.


15.30 Trump je napovedal pomembno novinarsko konferenco v Pensilvaniji, ki bo ob ob 17.30 po našem času. Zdelo se je, da bodo na njej nastopili odvetniki, a je pozneje tvit izbrisal. Zdi se, da bo vendarle nastopil sam. V javnosti se ni pokazal že nekaj dni.

FOTO: Twitter, posnetek zaslona
FOTO: Twitter, posnetek zaslona


15.15 Zakaj so pomembni glasovi iz Pensilvanije? Ta zvezna država prinaša 20 elektorskih glasov. Če jih Trump ne bo osvojil, mu ne bo uspelo doseči 270 elektorskih glasov in ne bo postal ameriški predsednik. Biden bi z zmago v Pensilvaniji dobil celo 284 elektorskih glasov in postal nesporni zmagovalec volitev. A če Biden Pensilvanije ne bi osvojil, bi mu bila vrata do Bele hiše še vedno odprta, a bi moral v tem primeru osvojiti Georgio in Nevado.

15.10 Iz volilne komisije so sporočili, da ni nikakršnih dokazov o morebitnih volilnih goljufijah.

 

15.00 Danes novi izidi iz Pensilvanije, kjer morajo prešteti še 89.282 glasovnic. V Georgii je treba prešteti še 12.700 glasovnic, v Arizoni še 173.000 in v Nevadi še okoli 60.000, poroča CNN.


Biden že napovedal zmago: Številke nam govorijo, da je jasno


Nekdanji podpredsednik ZDA je v petek zvečer, ko se je preštevanje glasov ameriških volivcev v ključnih državah še vedno nadaljevalo, napovedal, da bo zmagal na predsedniških volitvah. Zmage pa ni uradno razglasil, kot je to storil v sredo predsednik Trump, ko še ni bilo preštetih več kot 33 milijonov glasovnic. Biden je pozval Američane, naj ostanejo mirni, ohranijo vero in zaupanje v sistem ter potrpežljivo počakajo, dokler ne bodo prešteti vsi glasovi.

»Vem, da gre zelo počasi, ko gledaš preštevanje po televiziji. Nikoli pa ne smemo pozabiti, da ne gre le za številke. Gre za glasove in volivce, može in žene, ki so uveljavili svojo temeljno pravico,« je dejal Biden in zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki ga niso volili.

Morda je pričakoval, da bo lahko razglasil zmago po razpletu v Pensilvaniji, vendar tam še nobena televizija ni upala razglasiti zmagovalca in Biden, ki je doslej vedno trdil, da je treba prešteti vse glasove, je za zdaj ostal načelen, čeprav je verjetno nestrpen tako kot vsi drugi. »Številke nam govorijo, da je jasno. Zmagali bomo na volitvah,« je dejal.

»Poglejte, kaj se je zgodilo od včeraj. Zaostajali smo v Georgii, zdaj vodimo in bomo zmagali. Zaostajali smo v Pensilvaniji in bomo zmagali. Zmagujemo v Arizoni, zmagujemo v Nevadi. Smo na poti do več kot 300 elektorskih glasov. Poglejte tudi število glasov na nacionalni ravni,« je dejal Biden, ki je do zdaj dobil 74,4 milijona glasov volivcev po ZDA, Trump pa 70,2 milijona.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije