EPIDEMIJA

Vlada podaljšuje ukrepe, nadaljuje se pozitivni trend

Delež okuženih v petek je bil 25,68-odstoten. Umrlo je 31 okuženih s koronavirusom.
Fotografija: Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana

Vlada je na petkovi dopisni seji za en teden podaljšala omejitve gibanja in zbiranja. Na vladni spletni strani so še zapisali, da so se tako odločili na podlagi strokovne ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida 19.

V petek je bilo ob 6.580 testiranjih potrjenih 1.690 novih primerov okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih se je v primerjavi s preteklimi dnevi nekoliko zmanjšal in znaša 25,68 odstotka. Umrlo je 31 oseb. 

Vladni govorec Jelko Kacin je na twitterju zapisal: »Včeraj se je nadaljeval pozitivni trend v koronavirusnih bolnišnicah. Zasedenih je 1.022 navadnih postelj in 197 intenzivnih, štiri manj kot dan prej. Odpuščenih je bilo kar 129 bolnikov, sprejetih pa le 105. Potrebovali so 45 manj postelj. Žal je umrlo 24 ljudi, v DSO še sedem, skupaj 31.«



 

Sledi množično testiranje?


Predsednik vlade je v petek zvečer ministrstvom predal navodilo, naj pripravijo vse potrebno za množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus ter vzpostavitev programa za registracijo kandidatov za prostovoljno cepljenje.

Podatki za četrtek kažejo, da so se epidemiološke razmere v Sloveniji začele počasi umirjati, saj je bil delež pozitivnih testov na okužbo z novim koronavirusom že v četrtek nekoliko manjši kot dan prej. Hospitaliziranih je bilo več kot 1.200 covidnih bolnikov, a jih je manj v intenzivnih enotah. V primerjavi s sredo pa je bilo tudi smrti bolnikov s covidom 19 skoraj tretjino manj. Stroka med tem opozarja, da se v bolnišnicah soočajo s kadrovskimi težavami.
 
Preberite še:
Dobre novice za tiste, ki so preboleli okužbo s koronavirusom​
Na delo hodili kljub simptomom​
V UKC Maribor zmanjkuje prostora za pokojne

Vlada je razglasila epidemijo za vso Slovenijo, ki velja do 17. decembra.
Še vedno je v veljavi prepoved prehajanja med občinami in gibanja ponoči med 21. in 6. uro.
Nenujne trgovine ostajajo zaprte še teden dni. Začasno so ustavljeni tudi roki v sodnih postopkih.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije