ŽRTVE

V UKC Maribor zmanjkuje prostora za pokojne

Bojijo se prepolnih mrtvašnic, zato jih že prevažajo na nadomestno lokacijo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

V minulih dveh tednih je koronavirus v Sloveniji terjal skoraj 500 žrtev. Skupno je zaradi covida umrlo že 995 oseb, statistika pa kaže, da je Slovenija po kazalniku in podatkih ECDC med najslabšimi državami v EU. Slovenski zdravnik Erik Brecelj je v začetku meseca napovedal, da se Slovenija bliža katastrofi, da bo pri nas še hujše kot v severni Italiji, kjer je spomladi trupla žrtev koronavirusa vojska zaradi preobremenjenosti pogrebnih služb prevažala kar s kamioni.

V Mariboru imajo zaradi povečanega števila umrljivosti že težave, saj je situacija presegla kapacitete shranjevanja pokojnikov v UKC Maribor. Mestna občina je aktivirala načrt CZ MOM, poveljnik pa je izdal odredbo o izvedbi obveznega odvoza in hrambe pokojnikov v času epidemije.


Da se ne bi ponovila Italija


»Drugi val koronavirusa in njegovo hitro širjenje sta povzročila izredne razmere, katerih posledica je veliko število umrlih, v prvi vrsti v bolnišnici. Ob takšni situaciji je nujno preprečiti, da se ne dogaja, kot se je v Italiji, kjer so zaradi nepravočasnega reagiranja ob številnih smrtnih žrtvah imeli težave s prepolnimi mrtvašnicami, od koder so pokojnike s kamioni prevažali na nadomestne lokacije,« so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da kljub izrednim razmeram stvari zanesljivo tečejo.

»Civilna zaščita je takoj odredila izvedbo obveznega odvoza vseh pokojnih iz UKC in njihovo hrambo na nadomestni lokaciji v hladilnih prostorih na pokopališču Dobrava,« so zapisali in dodali, da to nalogo izvaja Pogrebno podjetje Maribor, ki je tehnično in tehnološko edino podjetje, sposobno prevzeti tako veliko število pokojnikov.

Ob tem so še dodali da ima pogrebno podjetje hladilna mesta za hrambo večjega števila pokojnikov, z načrtovanimi postopki in procesi delovanja. »Izredne razmere so dejavnik, na katerega mora biti podjetje kot specializirano pogrebno podjetje (ki opravlja pogrebno in pokopališko dejavnost ter upepeljevanje, ki ga opravljata samo dva v Sloveniji) ne samo v času covida, ampak vselej pripravljeno. Za primere povečane umrljivosti so opredeljene dodatne ekipe in zadostne kapacitete (prevoz, hramba, pokop).«

Lidija Pliberšek, direktorica podjetja, je še v izjavi zapisala: »Čeprav je naša vloga pogosto skrita očem javnosti, je hkrati ključnega pomena za delovanje države in občine. Še posebej v izrednih razmerah.«
 
 
 
 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije