VZORCE POŠILJAJO TUDI V TUJINO

Že dolgo čakate na rezultat PCR-testa? Znano, zakaj prihaja do zamud

Laboratoriji teste pošiljajo tudi v tujino.
Fotografija: Slovenske vzorce pošiljajo tudi v Nemčijo. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters
Odpri galerijo
Slovenske vzorce pošiljajo tudi v Nemčijo. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ugotovljenih okužb s koronavirusom je te dni še vedno veliko. V soboto je bilo potrjeno največ koronavirusnih okužb v posameznem dnevu od začetka epidemije. Visoke številke potrjenih okužb smo v Sloveniji sicer beležili že v zadnjem tednu; v torek jih je bilo več kot 12.000, v sredo več kot 10.000.

image_alt
V soboto rekordno število okužb

Vendar pa po poročanju Radia Slovenija sicer številke za soboto vključujejo tudi izvide od četrtka oz. petka, ki so prišli iz Nemčije. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) namreč od srede del vzorcev za PCR-testiranje zaradi velikih obremenitev pošilja v Nemčijo. Po neuradnih informacijah pa naj bi pri sporočanju rezultatov testiranja vzorcev, ki se pošiljajo v tujino, prihajalo do zamud. Na pojasnila NLZOH in ministrstva za zdravje STA še čaka.

image_alt
»Razumem, da je gneča, pa vendar, ali ni 120 ur predolgo?«

Medtem pa mnogi po več dni čakajo na rezultate PCR-testiranj. Nekateri zdravstveni domovi beležijo povečano število klicev ljudi. Zdravstveni dom Kamnik na facebooku pojasnjuje, da prihaja do precejšnjih zamud pri izvidih brisov na PCR-testiranju na strani zunanjih laboratorijev. Ljudi prosijo, naj v zvezi s tem ne kličejo na številke nujne medicinske pomoči, saj da s tem zasedajo telefonsko linijo nujnim primerom.

Direktorja NIJZ Milana Kreka je dejal za Radio Slovenija, da ga rast okužb v zadnjih tednih ne preseneča, saj da je različica omikron izredno kužna in da ima veliko možnosti »glede na to, kako se ljudje obnašamo«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije