PRIHAJAJO ZAOSTRITVE

Za zaposlene v javni upravi kmalu le pogoja P in C?

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je razkril, da vlada znova premleva že znani predlog.
Fotografija: Preverjanje PCT pogoja ministru Toninu. FOTO: Nsi
Odpri galerijo
Preverjanje PCT pogoja ministru Toninu. FOTO: Nsi

Potem ko je že pred dnevi javnost razburil predlog, da bi v boju z epidemijo za javne uslužbence uvedli le pogoj P in C, testiranje pa v smislu izpolnjevanje kriterija ukinili, ga je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek danes vrnil na mizo.

image_alt
Vse, kar morate vedeti o pogoju PCT in nošenju mask: kje in za koga velja


Kot je povedal v izjavi za TV Slovenija, bo vlada v prihodnjih dneh znova premlevala predlog, da bi pri delu v javni upravi veljala le pogoja, da je zaposleni cepljen ali da je covid prebolel. S tem naj bi v javni upravi postali vzor in hkrati k cepljenju spodbudili še več ljudi. »Verjamem, da moramo biti odgovorni in se cepiti,« je dejal.

Na ministrstvu za javno upravo naj bi sicer predlagali, da bi pogoj PC uvedli za zaposlene v državni upravi, torej za zaposlene na ministrstvih, v vladi in na upravnih enotah. Necepljeni bi, po predlogu ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, lahko delali od doma, če je zanje delo od doma mogoče zagotoviti. Vlada pa naj bi bila bolj naklonjena uvedbi pogoja PC za ves javni sektor, torej tudi za policijo, vojsko, zdravstvo in šolstvo, piše 24ur.com.

image_alt
Preverjanje PCT: to je inšpektorjem naročil minister


Notranji minister Aleš Hojs je ob robu današnjega obiska savinjske regije ugotavljal, da so zadnji veljavni ukrepi, kot kaže, pripomogli k temu, da se ljudje bolj množično odločajo za cepljenje. A glede na današnje vnovično alarmantno visoko število novih okužb ne izključuje možnosti dodatnih zaostritev ukrepov, morda že na četrtkovi seji vlade.

»Morda bomo že v četrtek na vladi zopet razpravljali o tem, ali je morda potrebno še bolj zaostriti PCT pogoje,« je ob obisku Policijske uprave Celje dejal Hojs. Dodal pa je, da po drugi strani nihče od ministrov ne želi in ne zagovarja kakršnegakoli zapiranja: »Ljudje se imajo možnost brezplačno cepiti in se lahko proti bolezni zaščitijo.«

V sklopu vladnega obiska savinjsko-šaleške regije si je notranji minister s policijskimi piloti na vzhodu regije ogledal izvajanje helikopterskega nadzora na južni meji, na zahodu regije pa prizorišče tragične nesreče, ki se je pred leti pripetila med usposabljanjem reševalcev nad Okrešlju.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas