PREBIT OBRAMBNI ZID

Vsak 70. Slovenec kužen: jasno, kdaj bo najhuje v bolnišnicah, če se ukrepi ne primejo

Objavljeno 21. oktober 2020 21.02 | Posodobljeno 21. oktober 2020 22.13 | Piše: STA, Ma. M.

Trenutno je okužen odstotek in pol prebivalstva. Če bomo upoštevali ukrepe, bo situacija boljša sredi novembra.

Vedno več ljudi v Sloveniji potrebuje predihavanje ter intenzivno nego. FOTO: Benoit Tessier, Reuters
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da se je ocenjeno reprodukcijsko število povzpelo na 2,18, medtem ko se število dnevno potrjenih okužb podvoji v 6,2 dneva. »Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9. oktobra prebil, kot da ga ne bi bilo,« ocenjujejo. Poleg tega je po njihovi oceni trenutno okužen odstotek in pol prebivalstva. Spomnimo, sredine številke okuženih: 1.503, 333 hospitaliziranih, 55 na intenzivni negi, 8 smrti.

Če tudi ukrepi, sprejeti v torek, ne bi prijeli, verjetno ne bo več popravnega izpita. Vpliv ukrepov s konca preteklega tedna z omejevanjem prehoda med rdečimi regijami in zaprtjem gostinskih lokalov v teh regijah naj bi se začel poznati konec tedna, vpliv ukrepov, ki jih je vlada sprejela v torek, pa naslednji teden. Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov, ki bo objavljeno v četrtek, manjše od 1.580, bo reprodukcijsko število nekoliko upadlo, podvojitveni čas pa nekoliko narasel, sicer bo ravno obratno.


V prvem valu kužen vsak 300., danes vsak 70.

Na IJS ocenjujejo, da se je v prvem epidemičnem valu okužil približno odstotek prebivalstva. Na vrhuncu je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, to pomeni približno vsak 300. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 2,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 40. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno 1,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 70. prebivalec, in hitro raste. Do zdaj se je v obeh valih skupaj okužilo približno 3,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 30. prebivalec.


V prihodnjih dneh lahko tudi do dva tisoč okužb na dan

Ob optimistični predpostavki, da bodo ukrepi s konca preteklega tedna polno delovali in zaustavili širjenje epidemije, bo v četrtek potrjenih 1.289 primerov okužb, lahko tudi do dva tisoč, nato bo sledil počasen upad. Se lahko zgodi popolno zaprtje države? Minister Tomaž Gantar je povedal, kdaj.

Ob tem scenariju bo največ bolnikov s covidom 19 potrebovalo bolnišnično obravnavo 4. novembra, takrat naj bi bilo 668 hospitaliziranih, nato naj bi sledil počasen upad. Tri dni pozneje pa naj bi jih bilo največ na oddelkih za intenzivno nego, kar 179. Če ukrepi ne bodo prijeli, pričakujejo bistveno več bolnikov v bolnišnicah.

Vlada je sicer danes dodatno omejila športna tekmovanja in dejavnosti ter omilila ukrep za frizerske salone v rdečih regijah.

Deli s prijatelji