PO REKORDNEM ŠTEVILU OKUŽB

Gantar o tem, kdaj bomo popolnoma zaprli državo (VIDEO)

Spregovorila bo tudi šolska ministrica.
Fotografija: Tomaž Gantar. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Gantar. FOTO: Uroš Hočevar

Po rekordnem številu okužb v Sloveniji, teh je bilo v torek kar 1.503, bodo na popoldanski novinarski konferenci spregovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za zdravje Tomaž Gantar ter vladni govorec Jelko Kacin. Kaj bodo povedali, spremljamo v živo.



»Virus ne izbira, ogroženi niso samo starejši. Skrajni čas je, da opozorila zdravstvene stroke vsi vzamejo resno,« je uvodoma dejal Kacin.


Minister Gantar je poudaril, da verjetno v tem trenutku ni države v Evropi, ki se ne bi soočala s podobno epidemiološko situacijo, kot se pri nas. Res pa je, da so nekatere razlike pri dnevnem številu okuženih, rast pa je povsod prisotna, opozarja.

»Predvsem nas lahko skrbi dejstvo, da je delež pozitivnih med testiranimi že 25 odstotkov, kar ne nakazuje na umirjanje epidemije,« je dejal. »Številke, o katerih govorimo, mene osebno in vse nas resno skrbijo,« je dodal. Prav tako ga, kot pravi, skrbi, kako dolgo bomo lahko še imeli vzdržen zdravstveni sistem.

Gantar: Postelje za covid bolnike bomo zagotavljali sproti

Če v prvem valu še veliko odgovorov na ključna vprašanja ni bilo, kljub vsemu danes po besedah Gantarja vemo več, pa čeprav ne vsega. Zato lahko zdaj ravnamo drugače. »Zdaj poskušamo na eni strani vzdrževati zdravstveni sistem, ki bo na voljo vsem, ko ga bodo potrebovali, na drugi strani pa poskušamo zagotavljati zadostno število postelj za covid bolnike,« je poudaril. Prava pot je po njegovem mnenju sproti zagotavljati dovolj postelj za obolele, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. To pa zato, da bi zagotovili delovanje celotnega zdravstveni sistem in preprečili njegov zlom. Potrebe po bolniških posteljah se povečujejo za 10–12 postelj dnevno.

Gantar meni, da bi se moral vsak obnašati, kot da je okužen, saj sledenje kontaktom ni več mogoče. Znova je pozval k uporabi aplikacije #Ostani zdrav. Spomnil je, da zbolevajo tudi številni mlajši, saj je bilo v torek v bolnišnicah tudi pet otrok. Dodal je še, da se nekateri ljudje še vedno ne držijo navodil in priporočil. »Če samo en odstotek ne spoštuje navodil, je tu več kot tisoč ljudi, ki lahko virus širijo okoli,« opozarja minister.

Minister še vedno meni, da so vsi sprejeti ukrepi ustrezni. Po njegovih besedah so doslej zabeležili že prek tisoč okužb z novim koronavirusom pri zdravstvenih delavcih, samo v UKC Ljubljana v zadnjem mesecu 150.

Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo popolno zaprtje države, Gantar odgovarja: »Jaz sem tisti, ki je dogovoren, da bo zdravstveni sistem deloval. Da je potreben lockdown, je predvsem moje mnenje. Če epidemije ne bi več obvladali, trenutno številke naraščajo, nam verjetno drugega ne bo preostalo.«

Preberite tudi: Počivalšek razkril, za koliko časa bi podaljšali vavčerje (VIDEO)


Šolska ministrica: Takšne napake se ne smejo ponoviti

Simona Kustec je spregovorila o tem, kateri športniki lahko v teh časih nemoteno trenirajo in na kakšen način. Vlada je pozno sinoči sprejela odlok o začasnih omejitvah športnih dejavnosti po razglasitvi epidemije, ki bo po današnji objavi v uradnem listu začel veljati v sredo. Odlok pa še naprej dovoljuje pripravo in tekmovanja najboljšim športnikom ter z močnimi omejitvami tudi rekreacijo vsem državljanom.

Rekreacija je glede na ukrepe vlade dovoljena individualno, v družinskem krogu ali v skupinah do šestih oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje. Fitnes centri morajo biti v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo ene osebe na 20 kvadratnih metrih.

Ministrica je komentirala tudi težave z Arnesom, ki so zaznamovale prve dni ponovnega šolanja na daljavo. »Zelo nam je žal, da je prišlo do teh motenj. Sestali so se s predstavniki Arnesa, se seznanili s problemi, ponudili so jim tudi pomoč, je dejala in dodala, da so dobili zagotovilo, da so napake odpravljene. Izrazila je upanje, da je šlo zgolj le za nekakšno začetniško napako, ki se ne sme ponoviti. V tem tednu šolanje ostaja na način, kot so ga opredelili prejšnji teden, torej od 6. razreda naprej šolanje na daljavo. Po počitnicah se bodo odločili, kako bo izobraževanje potekalo v prihodnje, vse pa bo odvisno od aktualne epidemiološke slike.


Gantar je po nedeljski razglasitvi epidemije in novosprejetih ukrepih v začetku tedna dopoldne presenetil z izjavo, da bi uvedel popolno ustavitev javnega življenja. S predlogom pa se mora strinjati vlada.

Z današnjim dnem ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa začenjajo veljati še v dveh statističnih regijah, Goriški in Primorsko-notranjski. Tudi tam je obvezno nošenje maske zunaj, zaprti so gostinski lokali. Vlada je dodatno omejila športna tekmovanja in dejavnosti ter omilila ukrep za frizerske salone v rdečih regijah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije