STARODOBNIKI

Vosek in star likalnik pa smuči letijo

V Bočni pod Menino so na svoj račun prišli ljubitelji starodobnega smučanja.
Fotografija: Brez žegnanega voska in peglice smučka ne smukne dovolj hitro. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Brez žegnanega voska in peglice smučka ne smukne dovolj hitro. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Da se v Sloveniji ni bati za ohranjanje tradicije starodobnega smučanja, se je izkazalo tudi na tretjem srečanju ljubiteljev tovrstnega smučanja v Zgornji Savinjski dolini, ki so ga s pomočjo občine Gornji Grad organizirali Podmeninski gadje, sekcija Planinskega društva Gornji Grad, s soorganizatorji.
Bočanka Ema Rajgl se je zelo dobro izkazala.
Bočanka Ema Rajgl se je zelo dobro izkazala.

V idiličnem kraju Bočna pod Menino so se zbrali tekmovalci in spremljevalci iz osmih društev: Emaus Bovec, Juršinci Ptuj, Taleseni Kropa, Rovtarji Škofja Loka, Novaki Cerkno, Schnabl Kamnik ter Veseli Savinjčani Mozirje in domačini Podmeninski gadje. Zaradi napake v formalnem postopku prijave so zavrnili vedno radoživo ekipo Kulturnice Gaberke, čeravno ni šlo za posledice dopinškega testa.
Da smučark oldtajmerk ne zebe, se toplo oblečejo pod tangice kot Djurdjica Bergant, ta glavna podmeninska gadinja.
Da smučark oldtajmerk ne zebe, se toplo oblečejo pod tangice kot Djurdjica Bergant, ta glavna podmeninska gadinja.

Po sprejemu v dvorani kulturnega doma so najprej opravili obredno fotografiranje t. i. starosvetno smučarsko sliko, nato pa so se v spremstvu konjske vprege Marka Ročnika, ki je vozila gornjegrajskega župana Stanka Ogradija, glavno organizatorico Djurdjo Bergant in pevke skupine Pušeljc, pripeljali do prizorišča. Preostali so v slikoviti koloni s pešačenjem za ogrevanje prikazali izvirno smučarsko opremo in oblačila ter se nato lotili mazanja smuči in tekmovalnega dela srečanja.
Še pred pohodom skozi Bočno so si smučarji zaželeli gasilskega posnetka.
Še pred pohodom skozi Bočno so si smučarji zaželeli gasilskega posnetka.

Še pred spustom je tamkajšnji župnik Ivan Šelih blagoslovil smučišče na Vbi (narečno ime za hrib nad Bočno) ter vse smučarje in številno tehnično osebje in mlade gasilce PGD Bočna, ki so skrbeli za varnost na smučišču. Na Vbi nad Bočno se je med lesenimi koli v veleslalomu pomerilo 37 smučark in smučarjev z zelo starimi in različnimi modeli ter letniki smuči in opreme. Poleg že poznanih starih smuči iz Šaleške in Zgornje Savinjske doline, ki so avstrijsko-nemškega modela, so prikazali smuk z novaško lok smučko, s smučmi iz sodovih dog iz Juršincev na Slovensko-Goriškem.

Miha Dovžan iz Gorenjske že desetletje prikazuje leseni ski-cikel, ki si ga je izdelal sam po muštru pohorskega pležuha. Občudovanja vredna je bila nova starodobna oprema smuči in palic, ki so si jih izdelali šele pred dvema letoma člani ekipe Toneta Lajha iz Športnega društva Juršinci v Slovenskih goricah in zdaj vneto sodelujejo na vseh srečanjih.
Skozi Bočno do smučišča, kjer se je začel tekmovalni del srečanja.
Skozi Bočno do smučišča, kjer se je začel tekmovalni del srečanja.

Vodja Podmeninskih gadov Djurdja Bergant je povedala, da je potrebno za takšno prireditev veliko dela, a da se za tako lepo srečanje splača potruditi. Paša za oči so bila smučarska oblačila, različna oprema ter prikazane tehnike veleslaloma med lesenimi koli. Ob kakšnem slikovitem padcu ni manjkalo smeha, štela sta čas in pravilnost izpeljane proge.
Za malo nadobudnico je bil breg ravno prav nagnjen.
Za malo nadobudnico je bil breg ravno prav nagnjen.

Ena lepših in rutiniranih smučark Silva Oblak od Rovtarjev je zaradi prevelike hitrosti zapeljala s proge in bila celo izločena s tekmovanja. Del smučarjev »hitrih disciplin« se je pozneje pomeril še na skakalnici z naravnim snegom in točko K okrog 6 metrov. Nekateri so skočili skoraj višje kot v daljavo, a pomembno je bilo tudi točkovanje za slog in preživetje po padcu. Najdlje v ženski kategoriji sta poleteli Ema Rajgl in Lidija Rezoničnik, t. i. oldtajmer Frenk Rezoničnik, rekorder mladi Matevž Križnik (vsi Podmeninski gadje) ter Janez Lah (Veseli Savinjčani), vsi od 4 do 6 metrov. Tekmovanje se je končalo brez poškodb in nadaljevalo ob zabavnem programu, vsi najboljši in najbolje uvrščeni pa so prejeli spominske medalje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije