ENERGETSKI PAKETI

Vlada sprejela energetske vavčerje, za vse odjemalce znesek na položnici nižji (VIDEO)

Vlada je odločala o ukrepih za omilitev vpliva visokih cen energentov. Sprejela je dva predloga zakonov, ki ju pošilja v državni zbor.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Vlada se je popoldne sestala na seji, na kateri je med drugim obravnavala ukrepe za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Predsednik vlade Janez Janša je po seji vlade povedal, da je sprejela dva predloga zakonov, ki ju pošilja v državni zbor, in dve spremembi trošarinskih uredb. S tem želi nasloviti problem naraščajočih cen energentov tako za gospodinjstva kot za gospodarstvo. Energetski paket je težek okoli 200 milijonov evrov.

Za vse odjemalce je vlada sprejela oprostitev plačevanja omrežnine za elektriko za tri mesece, od 1. februarja do 30. aprila. Znesek na položnicah bo nižji 30–35 odstotkov, je dejal predsednik vlade. Dodal je, da bodo znižali trošarine na elektriko, pogonska goriva in kurilno olje.

Vlada bo najranljivejšim namenila solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov. Tega bodo dobile prejele velike družine, upokojenci, invalidi in druge ranljive skupine, skupaj okoli 710.000 upravičencev.

Vlada predlaga zakon, ki bo naslovil problematiko energentov za gospodarstvo in kmetijstvo. Gre za 70 milijonov evrov asimetrične pomoči za tiste gospodarske subjekte, ki jih je draginja najbolj prizadela. Predlog je pripravilo gospodarsko ministrstvo. Gre za enkraten ukrep.

Po napovedih naj bi se aprila energetska kriza umirila. Če se to ne bo zgodilo, bo vlada predlagala podaljšanje ukrepov, je dodal Janša.

Vlada je obravnavo ukrepov za zajezitev vpliva visokih cen energentov začela na četrtkovi seji, a jo je danes končala. Na novinarski konferenci po današnji seji vlade so o sprejetih nujnih ukrepih pomoči ljudem in gospodarstvu zaradi visokih cen energentov spregovorili predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.

image_alt
Ljudje se držijo za glavo zaradi položnic, kje so energetski vavčerji?

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije