JAVNO NAROČANJE

Vlada s spremembo novele uvaja nekaj novosti ...

Ministri so sprejeli novelo za učinkovitejše pravno varstvo v postopkih javnega naročanja.
Fotografija: Rudi Medved, minister za javno upravo. FOTO: Vlada
Odpri galerijo
Rudi Medved, minister za javno upravo. FOTO: Vlada

LJUBLJANA –  Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, s katerim želi zagotoviti učinkovito pravno varstvo zoper kršitve v postopkih javnega naročanja. Namenjena je predvsem večjim projektom in krepitvi neodvisnosti in strokovnosti državne revizijske komisije (DRK), je vlada sporočila prek twitterja.

Kot je pred dvema tednoma pojasnil minister za javno upravo Rudi Medved, se s predlogom novele krepi neodvisnost in strokovnost revizijske komisije in učinkovitost pravnega varstva večjih projektov, predvsem s področja infrastrukture.

Predlog novele bo zaostril odgovornost naročnikov, ponudnikov in komisije. Ena glavnih novosti je spremenjen postopek imenovanja članov DRK, s spremembami pa Slovenija sledi priporočilom Evropske komisije.

Predlog novele uvaja strokovno komisijo, sestavljeno iz članov sodnega sveta, ki bo preverila usposobljenost kandidatov, nato pa bodo kandidate potrdili še v DZ. Število članov državne revizijske komisije bodo povečali s pet na sedem, kar bo pripomoglo k hitrejšemu odločanju. O velikih projektih, vrednih več kot 10 milijonov evrov, bo komisija odločala prednostno. Pomembna novost je tudi uvajanje pravnega varstva na drugi stopnji – upravnem sodišču.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije