VLADNI SEMAFOR

Vlada pretresa ukrepe, kako kaže posameznim regijam

Ena regija bi lahko celo prešla nazaj v rdečo fazo, kar pomeni ponovno zapiranje nekaterih šol in trgovin.
Fotografija: S ponedeljkom lahko pričakujemo nove spremembe v regijah. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
S ponedeljkom lahko pričakujemo nove spremembe v regijah. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Vlada bo na današnji seji znova obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere. Novih sproščanj ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida 19 predvidoma ni pričakovati, saj se država glede na zadnje podatke o številu hospitaliziranih covidnih bolnikov in sedemdnevnem povprečju potrjenih okužb z novim koronavirusom nahaja v oranžni fazi. Pogledali smo, v kakšni fazi bi se lahko znašle posamezne regije.

Trenutno so po vladni odločitvi izpred sedmih dni na seznamu rumenih regij pomurska, goriška, obalno-kraška, koroška in osrednjeslovenska.

image_alt
Kacin: Jesen je pred vrati, odločitev bomo morali sprejeti kmalu (VIDEO)


Po najnovejših podatkih sledilnika na dan 3. maj, se zdi, da bo osrednjeslovenska regija pristala nazaj v oranžni fazi, prav tako tudi koroška, medtem ko sta goriška in pomurska regija nekje na meji med rumeno in oranžno fazo.

Obalno-kraški regiji, ki je glede na epidemiološko sliko še nekaj časa najbolj varna regija, se ni treba bati, da bi zapustila rumeno območje, a zdi se, da bo za las zgrešila celo najbolj idealno zeleno fazo.

V rumeno fazo bi morda lahko s ponedeljkom, ki prihaja, vstopila tudi posavska regija.

Spomnimo: V rumenih regijah se za goste nastanitvenih obratov dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami (sedeča postrežba), obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.

Regije, ki bodo iz rumene prešle nazaj v oranžno fazo, bodo tako morale nazaj zapreti turistične nastanitve, pouk v srednjih šolah in na fakultetah pa ne bo več potekal brez omejitev.

Regije po povprečnem številu novo odkritih primerov v zadnjem tednu. FOTO: Sledilnik
Regije po povprečnem številu novo odkritih primerov v zadnjem tednu. FOTO: Sledilnik


Večina regij se tako trenutno nahaja v oranžni fazi.

Trenutno najslabše razmere so v primorsko notranjski regiji, ki bo po današnji odločitvi vlade morda celo prešla iz oranžne v rdečo, za katero pa spet veljajo strožji ukrepi, med drugim, da na fakultetah in pouk ni več dovoljen, regija se zapre, prav tako se zaprejo tudi nekatere trgovine in terase lokalov.

V rdečih regijah je dovoljeno: vrtci in osnovne šole so odprti v celoti, srednje šole po modelu C, na fakultetah so dovoljeni izpiti in seminarji do 10 oseb, odprti so muzeji, knjižnice, galerije, dovoljene so brezkontaktne športne aktivnosti v skupini do 10 oseb,
odprte so nekatere servisne storitve, trgovine, odprti so dijaški domovi,  dovoljen je individualni pouk v glasbenih šolah, izvedba baleta ter sodobnega plesa, dovoljeni so treningi in tekmovanja za kadete in mladince, odprta so smučišča.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije