SPREMLJAMO IZ MINUTE V MINUTO

V ŽIVO: Slovenija zaprla mejo z Italijo za vse vrste prometa

Okuženi zdravnik iz šempetrske bolnišnice je bil v stiku s pacienti. Do 18. ure 96 potrjenih okužb.
Fotografija: Število okuženih z novim koronavirusom je naraslo na 96, so povedali na zadnji novinarski konferenci, na kateri je o epidemiji govoril zdajšnji minister Aleš Šabeder. FOTO: Voranc Vogel. Montaža: S. N.
Odpri galerijo
Število okuženih z novim koronavirusom je naraslo na 96, so povedali na zadnji novinarski konferenci, na kateri je o epidemiji govoril zdajšnji minister Aleš Šabeder. FOTO: Voranc Vogel. Montaža: S. N.

Spremljamo aktualno dogajanje, povezano s koronavirusom. Od ponedeljka bodo zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove, odpovedi dogodkov si sledijo kot po tekočem traku.

22.02 Slovenija ob 22. uri zapira mejo z Italijo tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet.

20.46 Islamska skupnost v Sloveniji je do nadaljnjega odpovedala vse aktivnosti v prostorih skupnosti. Ukrep je sledil razglasitvi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji.

19.50 Nakupovalna središča Citypark Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje in Center Vič Ljubljana sporočajo, da bodo od jutri, petka, 13. marca 2020, do preklica odprti po novem obratovalnem času, in sicer od ponedeljka do sobote od 10. do 18. ure. Ob nedeljah do nadaljnjega ne bodo poslovali, z izjemo trgovin Interspar, ki bodo zaradi nujne oskrbe prebivalstva odprta po nespremenjenem delovnem času.

19.20 Vse knjižnice zapirajo svoja vrata. Odredba ministrstva za kulturo velja že vključno s 13. marcem.

18.40 Minister Šabeder se je ob koncu novinarske konference vsem zahvalil za sodelovanje, saj jutri prihaja nov minister.

18.33 Šabeder: »Ljudje z znaki okužb še vedno ne spoštujejo pravil, ne pridejo na vstopne točke, opažamo nestrpnost in celo nasilje do osebja.«

18.30 Epidemiolog Janez Tomažič svetuje čim manj druženja, stanje glede širjenja novega koronavirusa se vsak dan eksponentno slabša.

18.21 Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan: »Po prejetem predlogu ministra bom aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije.«

18.16 Testiranih je bilo 3.058 ljudi. Število potrjenih primerov po regijah:
Celje 7
Koper 4
Kranj 1
Ljubljana 48
Maribor 7
Murska Sobota 3
Novo mesto 25
Nova Gorica 1

18.15 Po starosti so potrjeni primeri novega koronovirusa v naslednjih starostnih skupinah:

od 0 do 15: 4 okuženi
od 16 do 29: 23 okuženih
od 30 do 49: 26 okuženih
od 50 do 59: 22 okuženih
65 in več: 21 okuženih

18.08 Šabeder: »Prehajamo v fazo dve. V bolnišnici se bodo zdravili le tisti, za katere bo to resnično potrebno, tisti, ki imajo blažjo klinično sliko, pa bodo okrevali doma. V medijih bomo objavili sankcije za vse tiste, ki kršijo karanteno, širijo okužbe in s tem ogrožajo druge prebivalce,« je jasen minister. Opozarja tudi na nasilje, ki se dogaja nad zdravstvenim osebjem in pacienti, predvsem se po njegovih besedah to dogaja v velikih bolnišnicah, urgentnih centrih.

18.06 Do tega trenutka je v Sloveniji potrjenih 96 primerov, od 18. ure v Sloveniji velja epidemija.

18.00 Pristojni podajajo najnovejše informacije o koronavirusu v Sloveniji.

 


Preberite tudi: Za nekatere otroke bo organizirano varstvo, 300 tisoč jih bo doma


17.33 Slovenci izropali trgovine, številnih izdelkov praktično ni več. Fotografije in posnetke si oglejte tukaj.

16.38 Paniko so danes imeli tudi na osnovni šoli na Vrhniki, kjer so izvedli nenadno evakuacijo. Več o tem na povezavi.

16.32 Slovenska škofovska konferenca je poslala izredna navodila slovenskih škofov za preprečevanje širjenja koronavirusa covid-19: »V izogib širjenju koronavirusa covid-19 in za ohranjanje zdravja prebivalstva so do nadaljnjega odpovedani vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja. Duhovniki darujejo svete maše po sprejetih namenih izključno zasebno, brez prisotnosti vernikov. Somaševanje duhovnikov in skupno obhajanje ni dovoljeno.«

Mogoča je osebna molitev zdravih vernikov pod pogojem, da v cerkvi/kapeli ni več kot 10 oseb in so med seboj oddaljene vsaj 1,5 metra.

Dovoljeni so cerkveni pogrebi ob strogem upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogreb se opravi brez pogrebne svete maše in samo z najožjimi sorodniki. Pogrebna sveta maša bo lahko darovana po preklicu tega navodila.

Do preklica po župnijah ni verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj. Kateheti naj starše prosijo, da manjkajočo snov predelajo skupaj s svojimi otroki, javljajo.

Spovedovanje je odloženo za nedoločen čas.

15.12 Janša predstavlja ukrepe za boj proti koronavirusu
.

15.11 Predsednik republike Borut Pahor je ob razglasitvi epidemije koronavirusa državljane pozval, naj dosledno spoštujejo navodila in priporočila pristojnih oblasti ter služb. Po njegovih besedah smo se znašli v položaju, ko smo še bolj odvisni drug od drugega, zato je treba ohraniti in okrepiti občutek za skupno in skupnost.

15.00 Mednarodna smučarska zveza FIS je v koordinaciji s Smučarsko zvezo Slovenije in OK Planica sprejela odločitev o prestavitvi FIS Svetovnega prvenstva v poletih, ki bi moralo biti na sporedu 19.–22. 3. 2020 zaradi pojava koronavirusa in morebitnih posledic. Nov termin bo določilo predsedstvo FIS v dogovoru s SZS in z OK Planica, usklajen bo s pristojnimi odbori pri Mednarodni smučarski zvezi. 

14.50 Walter Hofer: »Svetovni pokal v smučarskih skokih 2019/20 je končan.«

14.38 Predvidoma v torek, 17. marca, bo znano, ali bo Uefa odpovedala oziroma prestavila letošnje evropsko nogometno prvenstvo.

14.21 Do 14. ure so na okužbo s koronavirusom testirali 3.058 oseb. Okužba je bila potrjena pri 89 osebah, je sporočila vlada.

14.15 Zlonamerneži izkoriščajo trenutno situacijo v zvezi s širitvijo okužb s koronavirusom. Bodite pozorni na morebitno prejemanje zlonamernih elektronskih sporočil, ki vsebujejo različne priponke ali povezave na spletne strani. 
  • Ne odpirajte in ne odgovarjajte na pošto neznanega pošiljatelja.
  • Ne klikajte na priponke in povezave v elektronski pošti neznanega pošiljatelja.
  • V primeru sumljivega sporočila od znanega pošiljatelja po telefonu preverite, ali vam je to sporočilo res poslal on.
  • Takšno sporočilo nemudoma izbrišite.
14.07 V znanem slovenskem tehnološkem podjetju, ki ima sedež v Kristalni palači v Ljubljani, so zabeležili primer koronavirusa, zato tam poteka evakuacija.
 

13.36 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zatrdila, da lahko nadzorujejo pandemijo covida-19, če bodo države okrepile ukrepe. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je izpostavil, da bi lahko rešili življenja le, če se omeji širjenje virusa oziroma vsaj upočasni. Zato je treba izolirati čim več primerov in v karanteno postaviti tudi njihove najbližje stike. Države bi morale testirati vsakega, za katerega sumijo, da je okužen, je pozval.

13.35 Iz Nogometne zveze Slovenije so sporočili, da z današnjim dnem prekinjajo vsa tekmovanja pod svojim okriljem, saj so ocenili, da je morebitno tveganje okužbe preveliko, da bi se nogometna tekmovanja nadaljevala.

13.33 Zaradi koronavirusa bodo prekinili nogometno ligo prvakov in evropsko ligo, poroča španski časnik Marca. Španska nogometna zveza je odločila, da se vse tekme prve in druge lige odpovejo. Za zdaj prepoved velja za naslednja dva kroga. Ekipa formule ena McLaren pa je sporočila, da ne bo sodelovala na uvodni dirki, ki je predvidena za to nedeljo, 15. marca.

13.19 Po besedah generalne direktorice Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana Zlate Štiblar Kisić vsem bolnikom še vedno nemoteno zagotavljajo specifično onkološko zdravljenje. Začeli so prenaročati tiste bolnike, ki prihajajo na redne kontrolne preglede po končanem zdravljenju, vključno s preiskavami. Bolniki, ki so bili naročeni v marcu in aprilu, bodo dobili pisno obvestilo z novim terminom pregleda.

13.05 Na Brniku je že več kot 30 odpovedi letov zaradi koronavirusa.

12.55 Kitajska je imela v sredo 15 novih okužb. Epidemiolog in predstavnik kitajskih oblasti Žong Nanšan, ki se je leta 2003 boril proti sarsu, je dejal, da se bo verjetno globalna pandemija koronavirusa končana do konca junija.

12.53 Panika v Madridu. Košarkar Real Madrida Trey Thompksin je bil pozitiven na koronavirus. Trening so takoj odpovedali in vse košarkarje testirali. V karanteni so tudi nogometaši kraljevega kluba, tudi njih bodo testirali.

12.48 V Italiji od danes veljajo še strožji ukrepi karantene za vso državo. Zaprti so ostali bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami. Ukrep bo veljal do najmanj 25. marca in ga bodo lahko ob nadaljnjem širjenju novega koronavirusa še podaljšali.

12.23 Odločba o zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov velja do 29. marca, je povedal Šabeder.

12.20 Občina Šmartno pri Litiji je bila obveščena o potrditvi bolezni covid-19 pri bolniku z območja občine Šmartno pri Litiji. Oseba je bila obravnavana v skladu s protokolom, prav tako svojci in druge osebe, s katerimi je bila obolela oseba v tesnejših stikih. Občina Šmartno pri Litiji je glede sprejetja morebitnih nadaljnjih ukrepov v komunikaciji z državnimi institucijami, javnimi zavodi ter drugimi organizacijami, ki delujejo na območju naše občine. Do nadaljnjega so odpovedane oziroma prestavljene vse javne prireditve, so nam sporočili iz občine.
 

Marjan Šarec je pozval k enotnosti in neobtoževanju. FOTO: Zajem zaslona
Marjan Šarec je pozval k enotnosti in neobtoževanju. FOTO: Zajem zaslona
12.02
Uradno bomo razglasili epidemijo, je napovedal premier v odstopu Marjan Šarec in ljudi pozval: Če ni res nujno, ostanite doma. Minister za zdravje Aleš Šabeder je napovedal, da bo epidemijo razglasil takoj po tiskovni konferenci. Do 9. ure je 82 potrjenih okužb, novi primeri so iz regije Kranj in Nove Gorice.
 Od včeraj je na novo potrjenih 25 primerov.


11.57 Oboleli zdravnik na internističnem oddelku v šempetrski bolnišnici, ki se je ob koncu tedna vrnil iz Italije, je v ponedeljek še delal. Zaradi slabega počutja se je konec delovnika testiral, test pa je bil pozitiven. V karanteni so ostali vsi zaposleni iz šempetrske bolnišnice, ki so v ponedeljek delali z njim, to so štiri medicinske sestre in štirje zdravniki. 66 zaposlenim v bolnišnici, ki so bili v ponedeljek z obolelim v stiku, so vzeli brise, vendar še delajo z maskami. V stiku z obolelim zdravnikom so bili bolniki, saj je zdravnik delal tudi v ambulanti, zato bo območni epidemiolog o možnostih okužbe prek današnjega dne obvestil vse bolnike, ki so bili v ponedeljek v ambulanti.

11.47 Ministri za zdravje, za delo in za izobraževanje, ki opravljajo tekoče posle, Aleš Šabeder, Ksenija Klampfer in Jernej Pikalo ter direktorica Nijz Nina Pirnat bodo ob 12. uri dali izjavo po seji vlade.

11.32 Novi koronavirus je v Avstriji zahteval prvo smrtno žrtev. Na Dunaju je za posledicami covida-19 umrl 69-letni moški, ki je imel že prej zdravstvene težave, so sporočili iz kriznega štaba na Dunaju. Pri naših severnih sosedih so doslej potrdili 308 okužb z novim koronavirusom.

11.28 Na dolenjski avtocesti med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški je kolona tovornjakov dolga že 12 kilometrov. Čakalna doba za voznike tovornih vozil pri izstopu iz Slovenije je več kot 10 ur. Pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je kolona dolga pet kilometrov, čakajo do dve uri. Na mejnem prehodu Metlika se za izstop iz Slovenije čaka najmanj dve uri. Hrvaška namreč na mejnih prehodih zavrača vsa vozila, ki so prispela iz Italije.

11.25 Predsednik vlade Janez Janša ter predvidoma predsednica in predsedniki ostalih koalicijskih strank Zdravko Počivalšek (SMC), Matej Tonin (NSi) in Aleksandra Pivec (Desus) bodo na novinarski konferenci ob 15. uri predstavili nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa v Sloveniji.

Šole in vrtci se zapirajo, otroci in mladostniki bodo ostali doma. FOTO: Getty Images
Šole in vrtci se zapirajo, otroci in mladostniki bodo ostali doma. FOTO: Getty Images
11.19
 Zaradi napovedanega zaprtja vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov od ponedeljka naprej bo doma ostalo več kot 260.000 otrok in mladostnikov. Več kot 210.000 otrok je mlajših od 10 let, ki bodo torej potrebovali varstvo tudi doma. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je v slovenske vrtce vključenih 90.120 otrok. Osnovne šole obiskuje 187.476 otrok. Poleg tega je 3.294 otrok vključenih v šole s prilagojenim programom, med njimi jih je 463 v prvi triadi. Še 893 otrok, učencev in dijakov pa je v zavodih. V srednjih šolah je 73.229 mladostnikov.

11.13 Kandidat za nov mandat gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek je napovedal dopolnitev ukrepov za pomoč gospodarstvu zaradi koronavirusa. Predlagan je zakon o subvencioniranju čakanja na delo, ki pa ne vključuje samostojnih podjetnikov, zato je minister napovedal rešitve tudi zanje. Na tleh so med drugim predvsem majhne turistične agencije, zato ministrstvo išče takojšnje ukrepe tudi zanje.

10.39 Okužba s koronavirusom naj bi bila potrjena pri dveh slovenskih športnikih, in sicer hokejistu ekipe HDD Sij Acroni Jesenice, ki naj bi se okužil na gostovanju pri Pustertalu v Italiji, pozitiven pa naj bi bil tudi odbojkar ACH Volleyja, poroča športni časnik Ekipa. Do včeraj do 14. ure so pristojni potrdili 57 okuženih, trenutno se neuradno govori o 82. 

10.29 Nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo je sporočil, da je v karanteni doma na Madeiri, potem ko je bil njegov soigralec Daniele Rugani pri Juventusu pozitiven na koronavirus.

10.21 Minister za zdravje Aleš Šabeder: Širjenje koronavirusa počasi prehaja v drugo fazo, verjetno bo treba aktivirati državni načrt.

10.08 Iz Doma starejših občanov Metlika so sporočili, da so vzeli brise vsem stanovalcem in zaposlenim. Do danes do 8. ure zjutraj so bili skupno pozitivni brisi dveh stanovalcev in štirih zaposlenih.

10.07 Osrednji indeksi evropskih borz so se ob začetku današnjega trgovanja potopili globoko v rdeče območje. Vlagatelji se po navedbah analitikov bojijo, da bo epidemija novega koronavirusa globalno gospodarstvo pahnila v recesijo.
Minister Aleš Šabeder je napovedal aktivacijo državnega načrta. FOTO: Voranc Vogel
Minister Aleš Šabeder je napovedal aktivacijo državnega načrta. FOTO: Voranc Vogel

10.05 Iz šempetrske bolnišnice so sporočili, da so zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom na Goriškem, poročajo Primorske novice. Okužil naj bi se zdravnik internist.

10.00 Odpovedani sta tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju za pokal Vitranc v Kranjski Gori.



 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije