Nujno branje: kaj morate uvrstiti v svojo zalogo za hude čase

Kako se pripraviti na morebitne izredne razmere zaradi novega koronavirusa?
Fotografija: Te dni so bile nekatere police v trgovinah izpraznjenje. FOTO: P. K.
Odpri galerijo
Te dni so bile nekatere police v trgovinah izpraznjenje. FOTO: P. K.

Na spletu so se pojavljale fotografije izpraznjenih polic v trgovinah, saj so nekateri delali zaloge hrane zaradi morebitnega prihoda novega koronavirusa sars-cov-2 k nam, še preden so potrdili prvi primer. Od srede zvečer je prva okužba potrjena tudi v Sloveniji. Pristojni svarijo pred paniko, previdnost pa vendarle ni odveč.

Država ima za primer epidemije ali pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh pripravljen načrt, pri katerem ima svojo vlogo tudi civilna zaščita. Ta vloga je predvidena tudi v Državnem načrtu zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Epidemijo nalezljive bolezni razglasi minister za zdravje. Epidemijo gripe lahko razglasi tudi Evropska komisija. Pandemijo nalezljive bolezni pa razglasi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO oz. SZO). Javnost mora biti o pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh pravočasno in objektivno obveščena. V primeru razglasitve epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh poteka obveščanje javnosti v celoti prek ministrstva za zdravje.

Uprava za zaščito in reševanje že sodeluje v vladni delovni skupini na ravni državnih sekretarjev/ministrov, ki jo vodi državna sekretarka z ministrstva za zdravje, kjer se usklajujejo vse aktivnosti v zvezi s koronavirusom. Na podlagi pojava in širjenja nalezljive bolezni pri ljudeh in po prvih ocenah tveganja za zdravje ljudi ter na zaprosilo ministra za zdravje poveljnik civilne zaščite (CZ) sprejme odločitev o aktiviranju državnega načrta in s tem o aktiviranju državnih organov CZ, pristojnih za operativno in strokovno vodenje zaščite, reševanja in pomoči (ZRP), ter o uporabi sil in sredstev za ZRP, če ti že niso aktivirani zaradi druge naravne ali druge nesreče.

Ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh se bodo poleg splošnih in posebnih zdravstvenih ukrepov za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni pri ljudeh na področju zdravstva izvajali tudi ukrepi in naloge ZRP. 
Posebni ukrepi so:
• osamitev (izolacija), karantena, obvezno zdravljenje in poseben prevoz bolnikov;
• cepljenje (imunizacija in imunoprofilaksa) ter zaščita z zdravili (kemoprofilaksa);
• dezinfekcija, dezinsekcija in deratizacija;
• drugi posebni ukrepi.



Če ostanete v osami zaradi možnosti, da ste okuženi, je dobro imeti doma malce več hrane. FOTO: Getty Images/istockphoto
Če ostanete v osami zaradi možnosti, da ste okuženi, je dobro imeti doma malce več hrane. FOTO: Getty Images/istockphoto
Zaradi pojava novega koronavirusa so na Kitajskem, pa tudi ponekod v Italiji nekatera mesta v karanteni. Tam sicer skrbijo, da imajo ljudje stalno dostavljeno hrano, vendar pa ni odveč, če so ljudje tudi sami pripravljeni.

Ob tem poudarjamo, da v Sloveniji ni potrebe po delanju zaloge, Uprava RS za zaščito in reševanje ima napotke o zalogah hrane pripravljene predvsem ob primerih nesreč, ko je lahko poškodovana javna infrastruktura ter zaradi tega prekinjena ali motena oskrba z elektriko, zemeljskim plinom in vodo. Ko so trgovine, bencinski servisi, šole in druge ustanove lahko zaprte, plačilo s plačilnimi karticami ni mogoče, bankomati pa ne delujejo.

Prehrambne in druge izdelke pripravite glede na potrebe družinskih članov ter prostorske in finančne zmožnosti. Pri izbiri živil upoštevajte prehranske potrebe družinskih članov, npr. dojenčkov, otrok, starejših, bolnikov, nosečnic, doječih mater, oseb, ki imajo predpisano dieto, ter oseb s prehranskimi omejitvami in alergijami na hrano. Poskrbite tudi za zalogo hrane za domače živali. Živila shranite v suhih, hladnih in temnejših prostorih. Shranjena naj bodo v vodotesni embalaži oziroma v embalaži, v kateri je vsebina varna pred glodavci, žuželkami in drugimi škodljivci. Živil ne shranjujte skupaj z nevarnimi snovmi.

V preglednici so našteta živila in pijače, ki jih odrasel človek potrebuje za preživetje za 30 dni:

Zaloga hrane. FOTO: Uprava za zaščito in reševanje
Zaloga hrane. FOTO: Uprava za zaščito in reševanje

Pametno je narediti tudi zalogo vode. Doma lahko pripravite stalno zalogo pitne vode vsaj za tri dni (npr. ustekleničeno vodo), pripravite pa lahko tudi sredstva za razkuževanje vode. Ob naravnih in drugih nesrečah je treba zagotoviti minimalno količino 7,5 litra pitne vode na osebo na dan. Ta količina je namenjena pitju, pripravi hrane in osnovni osebni higieni. Takšna preskrba lahko traja največ dva do tri dni. Količina se mora nato povečati na najmanj 20 litrov na osebo na dan, izjemoma na 15 litrov.

Poskrbite tudi za splošno in osebno higieno ter pripravite:
  • milo in šampon,
  • zobno pasto in ščetke,
  • toaletni papir, toaletne brisače, higienske vložke,
  • plenice,
  • pralni prašek,
  • razkužila, čistila in sredstva za dezinfekcijo,
  • sredstva proti mrčesu,
  • vrečke za odpadke,
  • drugo, kar menite, da boste potrebovali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije