KAKO BO RAVNALA NOVA VLADA?

Janša: Treba je zaustaviti javno življenje v Sloveniji

Število potrjenih okužb v Sloveniji do 14. ure je 89.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Reuters

Prihodnji premier Janeza Janše ter predvidoma predsedniki koalicijskih strank Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Aleksandra Pivec na tiskovni konferenci predstavljajo nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa. Janša je vse poslance pozval, naj jutri, ne glede na to, kaj si mislijo o novi vladi, novih ministrih, postopkih, ne vlečejo potrjevanja nove vlade pozno v noč, da se ne bo nova vlada sestajala sredi noči.

Kot je uvodoma poudaril Janša, je čas dragocen ter da je epidemija Slovenijo doletela v nesrečnem političnem času.

Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec. FOTO: posnetek zaslona
Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec. FOTO: posnetek zaslona

Prvak SDS je sprva dejal, da časa zmanjkuje ter da se zdaj vidi, da je Slovenija v začetku naredila veliko napako, ko se ni pravočasno soočila s pojavom koronavirusa. »Dejstvo pa je, da smo mi tisti, ki smo v neposredni bližini žarišča v Evropi, zato so pri nas lahko te zamude veliko dražje kot drugje,« je dodal.

Infektologi po Janševih besedah predlagajo zaustavitev javnega življenja v Sloveniji, nova koalicija se s tem strinja in apelira na tiste, ki imajo možnost odločanja, naj takšne ukrepe čim prej sprejmejo. Zaprli bi muzeje, diskoteke, večja nakupovalna središča ipd. Ljudje bi se tako morali zadrževati predvsem doma.

Janez Janša. FOTO: posnetek zaslona
Janez Janša. FOTO: posnetek zaslona

Po Janševih besedah bo po bolnišnicah treba zagotoviti rezervne zdravstvene ekipe. »Lahko gre primarna ekipa v karanteno. Kaj bomo pa potem?« je poudaril. 

Krizni štab v ožji in širši sestavi

»Apeliramo na vse delodajalce, da kolikor je mogoče, organizirajo delo na daljavo. In se zahvaljujemo tistim, ki so to že naredili in to svojo prakso javno delili in so dober zgled,« je še dejal Janša. Med drugim dodaja, da je treba zagotoviti namestitvene kapacitete za okužene, ki niso kritični, npr. v vojaških objektih, hotelih, dijaških domovih ...

Novonastala koalicija predlaga tudi, da se omeji delo v upravnih in sodnih postopkih, roki se podaljšajo. Zagotavljanje varstva otrok bo po Janševih besedah prioritetno za zaposlene v zdravstvu, energetiki, oskrbi, komunali in na področju varnosti. Nova vlada bo na prvi seji ustanovila krizni štab v ožji in širši sestavi.

Pivčeva je pozvala, naj ljudje kupujejo živila, ki jih je v tem trenutku še dovolj na zalogi. Kot je dejala, že prihaja do težav pri preskrbi svežega sadja in zelenjave iz tujine.

Tonin je dejal, da so ti ukrepi morda na videz malce strogi, a da je praksa v svetu pokazala, da polovični ukrepi ne delujejo. Prvak NSi se je sestal s poveljnikom civilne zaščite. Kar se tiče logistike, bo sistem za zaščito in reševanje delal na tem, da bo lahko redno zagotavljal zaščitno opremo iz tujine. Govorili so tudi o oskrbi prebivalstva v primeru karantene.

Tonin je dejal tudi, da razmišljajo o tem, da bi za tiste, ki se morajo osamiti, pa doma nimajo teh možnosti, namenili kapacitete na Debelem rtiču.

Odhajajoča vlada Marjana Šarca je pred nekaj urami razglasila epidemijo in napovedala nekatere nove ukrepe.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije