USODA VLADE

V SMC vre, Janja Sluga zanikala govorice

Zdravko Počivalšek je sporočil odločitev poslanske skupine o tem, ali ostaja v vladi.
Fotografija: Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga. FOTO:Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga. FOTO:Jure Eržen, Delo

Ugibanja o tem, ali bo Desusu iz koalicije sledila tudi stranka SMC, je danes želel razjasniti gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ko je dejal, da je stranka, ki jo vodi, enotna. Kmalu zatem so se pojavile neuradne informacije, da slika ni takšna, kot jo je predstavil, in da so v stranki neenotni.

Počivalšek je med drugim dejal, da SMC ne bo podprla morebitne kandidature predsednika Desusa Karla Erjavca za mandatarja nove vlade. Po njegovih navedbah bodo pripravili platformo, v kateri bodo določili strategijo nadaljnjega delovanja stranke. Prav tako po Počivalškovih navedbah ostajajo v SMC odprti za dogovor z vsemi, ki želijo pozitiven razvoj Slovenije.

Pojavile so se informacije, da je iz SMC izstopila vodja poslanske skupine Janka Sluga, ki pa je to za RTV Slovenija zanikala. Poslanec Brane Rajič pa je dejal, da odločitev o tem, da naj ne bi podprli Erjavca, ni bila enotna. Poslanska skupina SMC sestankovanje nadaljuje po izredni seji DZ, na kateri so odločali o spremembi volilne zakonodaje.
 
Preberite tudi:
Po izstopu Desusa danes napeto preštevanje poslancev
Janša sporoča: Kadri Desusa v vladi naj se odločijo, ali so v vladi ali opoziciji
Desus izstopa iz koalicije, Janši že poslali elektronsko pošto (VIDEO)


Na vprašanja Počivalšek ni odgovarjal. Tako tudi še ni znano, ali na glasovanju o konstruktivni nezaupnici, ki jo napovedujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, poslanci SMC morda ne bi prevzeli glasovnic. O tem se namreč ugiba v zadnjih dneh.
S svojimi poslanci se je danes sešel tudi predsednik Desusa Erjavec, ki bo poskušal prepričati vse svoje poslance, da bi sledili odločitvi organov stranke. Po sestanku je zatrdil, da ima podporo štirih poslancev, vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša pa izjav za medije do konca leta ne daje.

Svet Desusa je Erjavca podprl pri izstopu iz koalicije, ni pa še jasno, ali mu bodo sledili vsi poslanci. Jurša in Jurij Lep naj bi na svetu stranke že podprla oba sklepa, so pa v preteklih dneh iz poslanske skupine že prihajale informacije, da morda vsi ne bodo sledili tej odločitvi in se bodo morda odločili celo za samostojno pot. Za zdaj poslanci še molčijo.

Vlado je danes zapustil tudi Tomaž Gantar, prav tako član Desusa, ki je odstopil kot zdravstveni minister.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije