JANŠEVA VLADA PRED RAZPADOM?

Po izstopu Desusa danes napeto preštevanje poslancev

Tonin pravi, da ima vlada trdnih 47 glasov.
Fotografija: Bodo ključno vlogo spet imeli poslanci SMC? FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Bodo ključno vlogo spet imeli poslanci SMC? FOTO: Jure Eržen, Delo

Potem ko je predsednik Karl Erjavec stranko Desus včeraj odpeljal iz koalicije, se danes v državnem zboru začenja napeto preštevanje poslancev, ki še ostajajo v vladi. Ključno bo ravnanje poslanske skupine Desusa in tudi poslancev stranke SMC.

Erjavec bo zagotovo poskušal prepričati vse svoje poslance, da bi sledili odločitvi organov stranke, na drugi strani pa se prvak SMC Zdravko Počivalšek zavzema, da ostanejo v vladi. 

Svet Desusa je Erjavca podprl pri izstopu iz koalicije, ni pa še jasno, ali mu bodo sledili vsi poslanci. Franc Jurša in Jurij Lep naj bi na svetu stranke že podprla oba sklepa, so pa v preteklih dneh iz poslanske skupine že prihajale informacije, da morda vsi ne bodo sledili tej odločitvi in se bodo morda odločili celo za samostojno pot.
Preberite tudi:
Janša sporoča: Kadri Desusa v vladi naj se odločijo, ali so v vladi ali opoziciji
Desus izstopa iz koalicije, Janši že poslali elektronsko pošto (VIDEO)


Predsednik NSi Matej Tonin je sicer v četrtek pozno popoldne prek twitterja sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov v državnem zboru.



Počivalšek bi se moral s poslanci stranke SMC sestati že včeraj, a so sejo odpovedali, kdaj se bodo sestali danes, še ni znano.

V opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, ki so vključene v KUL, so sicer v četrtek pozdravili odhod Desusa iz koalicije. Želijo si, da bi konstruktivno nezaupnico vložili čim prej, če je mogoče, že letos. 

Medtem pa v aktualni vladi še ostajata dva ministra Desusa, saj je odločitev o njiju stranka prepustila premierju Janezu Janši. Ta je sicer pozval, naj se Desusovi kadri v vladi odločijo, ali so v vladi ali opoziciji.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije