KORONAVIRUS

Nevarna praksa: želijo se namerno okužiti, da bi imeli vse bonuse

V bolnišnicah se zaradi koronavirusa zdravi več kot 600 ljudi.
Fotografija: Maske na prostem niso več potrebne, razen če ni primerne razdalje. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Maske na prostem niso več potrebne, razen če ni primerne razdalje. FOTO: Jure Eržen, Delo

V nedeljo je bilo 1484 PCR-testov. Potrdili so 287 okužb (19,3 odstotka). Opravili so še 5850 hitrih antigenskih testov, pozitivne teste preverijo še s PCR-metodo. V nedeljo je zaradi covida umrlo sedem oseb, v bolnišnicah se je povečalo število bolnikov s covidom na 636, na intenzivni negi je 142 ljudi. 

V državi je aktivnih 13.819 primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje okužb se je malce zvišalo, z 903 na 908. Najvišje incidence so v savinjski regiji. Incidenca na ravni države v sedmih dneh je 301. 


Ni več eksponentne rasti okužb

»Z zmernim optimizmom lahko upamo, da se je strma rast ustavila, kar pa ne pomeni, da ukrepi niso potrebni. Število bolnikov se namreč še vedno povečuje,« je na novinarski konferenci povedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Dodala je, da je opažena nevarna praksa ljudi, da se želijo čim prej okužiti, da bi dobili potrdila, ki dokazujejo, da so okužbo preboleli in imajo zato več ugodnosti oziroma bonusov pri gibanju itd. Kot poudarja, naj vsakdo izmed nas naredi vse v svoji moči, da prepreči širjenje virusa. Poziva tudi, da se ljudje odzovejo na cepljenje, kajti to je po njenem edina rešitev za prehod v normalnost. 

Ta teden je Slovenija še v rdeči fazi, od prihodnjega tedna naprej pa se bo obarvanost oziroma stopnja ukrepov določena glede na regijo. 


Premalo dela od doma

»Bili smo negativno presenečeni nad odzivom gospodarstva in upali, da bodo ljudem omogočili delo od doma. Tako so okužbe na delovnem mestu pri nas zelo pogoste. Na Portugalskem so na primer odredili striktno delo od doma in s tem močno zajezili širjenje,« je še poudarila Logarjeva. Glede gostinskih lokalov pa je dejala, da se bodo lahko terase odprle v oranžni fazi in da gostilne niso kritične za prenose okužb. 

Specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko je povedal, kako je videti na intenzivnih oddelkih. »Smo v fazi, ko se število bolnikov povečuje, kar je velik problem. Vsak dan se moramo prilagajati glede novih prostorov in postelj. Morda si marsikdo ne predstavlja, kaj pomeni delo na intenzivni terapiji. Vsak dan se slišimo s svojci, ki jih kličemo, da povemo, kakšno je stanje svojcev. Bolniki, ki imajo covid 19, so kritično bolni. Njihova pljuča so zelo bolna. Za vsakega bolnika je velika borba, vsak izmed bolnikov je pri nas vsaj en teden, lahko pa tudi več tednov in mesecev. Dejstvo je, da so bolniki, ki preživijo intenzivno terapijo, v zelo slabem stanju.«


Umrl 42-letnik

Od cepljenja naprej opažajo na intenzivni terapije razlike v starosti bolnikov. Starostna meja se je povprečno znižala. »Trenutno zdravimo od letnika 1983 in navzgor, pa tudi mlajše.« Vovko je povedal tudi, da je v preteklem tednu umrl bolnik, star 42 let, čeprav da ni imel pridruženih bolezni.




Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije