RIBIČ PEPE

Urbanija ne ve, kaj se dogaja v njegovi hiši? Znani obraz odšel ...

Potem ko smo pisali, da je nacionalka po 15-letih predvajanja ukinila oddajo Ribič Pepe, se je oglasil direktor TV Slovenija Uroš Urbanija.
Fotografija: Uroš Urbanija FOTO: Črt Piksi, Delo
Odpri galerijo
Uroš Urbanija FOTO: Črt Piksi, Delo

Igor Ribič, ki je v glasbeno-izobraževalni oddaji Ribič Pepe petnajst let razveseljeval otroke z likoma starega mornarja in njegovega najboljšega prijatelja, ptiča Kakaduduja, je za Slovenske novice pred božičem potrdil, da se na željo uredništva otroškega in mladinskega programa TV Slovenija poslavlja z malih ekranov na nacionalni televiziji. »Uredništvo otroškega in mladinskega programa se je odločilo, da je prišel čas za slovo, kar smo obeležili s sklepno božično oddajo Ribiča Pepeta,« nam je takrat dejal Ribič.

»Tole pa ni res. Ko že pišete, bi lahko vsaj pri vodstvu RTV Slovenija preverili,« se je po objavi našega članka na twitterju oglasil direktor TV Slovenija Uroš Urbanija, ki je navedbe soustvarjalca oddaje Igorja Ribiča, in s tem tudi točnost našega prispevka zanikal. Vendar pa je njegova izjava neutemeljena, o čemer priča tudi odgovor službe za odnose z javnostjo na RTV.

Štiri dni pred zadnjo oddajo, ki je bila na sporedu 24. decembra, smo na RTVS poslali novinarska vprašanja. Na predbožični dan smo članek tudi objavili. Urbanija se je 26. decembra, torej dva dneva po objavi članka, oglasil na twitterju in naše navedbe zanikal in nas pozval, naj točnost informacij preverimo na RTVS. Novinarska vprašanja poslali šest dni pred njegovo (neutemeljeno) pobudo na družbenih omrežjih, zato nas preseneča, da je to brez preverbe v PR službi napisal.

Preverjali smo, ali »drži, da se Igor Ribič poslavlja s svojo oddajo Ribič Pepe z RTV Slovenija? Ali drži, da bo za božič zadnja njegova oddaja? Je bil odhod Ribiča predvidnem s potrditvijo Programskega sveta RTV Slovenija? Kakšni so bili razlogi za odpoved oddaje? Kaj bodo mladih gledalcem ponudili namesto oddaje, ki je bila na sporedu ob sobotah dopoldan?

Odgovore na vprašanja smo prejeli deveti dan oziroma sedmi delovni dan, ki je po zakonu tudi skrajni dan za odgovore medijem. 

V službi za odnose z javnostjo so zapisali, da oddaja Ribič Pepe ostaja, a ne bodo več snemali novih epizod. »V arhivu imamo več kot 350 oddaj, ki jih bomo z veseljem prikazovali vedno novim generacijam otrok«.

Iz njihovega pojasnila pa je razbrati, da je odhod Igorja Ribiča povezan s pomanjkanjem denarja in z željo ustvariti nekaj novega. Z RTV Slovenija so sporočili, da se »v uredništvu Otroških in mladinskih oddaj vsako leto soočamo z manj denarja, želja, zamisli in pobud pa je veliko, zato si želimo ustvariti še kakšno novo vsebino. /.../ O vseh morebitnih novih vsebinah bomo javnost pravočasno obveščali preko običajnih kanalov komuniciranja.«

Stare epizode Ribiča Pepeta bodo še na voljo, ne bodo pa jih več snemali in, kot smo pravilno zapisali, se z ekranov na željo RTV poslavlja tudi njen voditelj, Igor Ribič. Zakaj je direktor televizije Uroš Urbanija trdil nasprotno in tako v javnosti naš medij neutemeljeno postavil na laž, ni znano. Nam je pa pozneje pojasnil, da je Ribič Pepe uvrščen v Programsko-produkcijski načrt za leto 2023 in da vodstvo RTV Slovenija ni razmišljalo o ukinitvi te oddaje. »Ribič Pepe je zagotovo eden izmed najbolj prepoznavnih likov otroškega programa RTV. Moj osebni pogled je prav zato povsem nasproten temu, kar pišete. Če bi PPN 2023 pisal jaz, bi tej oddaji namenil še več prostora. Spoštujem pa odločitve urednice otroškega program, ki sem ji sicer odobril prav vsa sredstva za letošnje leto, ki so bila zahtevana.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije