SLOVO

Umrl je eden največjih slovenskih akademikov

V 89. letu se je poslovil Veljko Rus. 
Fotografija: Veljko Rus, sociolog, filozof, akademik in politik. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Veljko Rus, sociolog, filozof, akademik in politik. FOTO: Jure Eržen

LJUBLJANA – V 89. letu je umrl akademik Veljko Rus, so potrdili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (Sazu). Sociolog, redni in zaslužni profesor v pokoju na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je za delo Človek, delo in strukture prejel nagrado Sklada Borisa Kidriča. Deloval je tudi kot urednik Revije 57 in Perspektiv.

Veljko Rus se je rodil 8. decembra 1929 v Višnji Gori. Maturiral je v Ljubljani na 1. gimnaziji, diplomiral na Katedri za čisto filozofijo Univerze v Beogradu in doktoriral na Katedri za sociologijo Univerze v Zagrebu. V letih 1957 in 1958 je bil na specializaciji v Poitiersu in Parizu, kjer je pripravljal doktorat s področja filozofije dela.

Leto pozneje je bil odstranjen z univerze zaradi neustreznih moralnopolitičnih stališč. 1960 se je zaposlil na Višji kadrovski šoli v Kranju, kjer je predaval Sociologijo dela in izvajal empirične raziskave s področja organizacijske demokracije. V letih 1968 in 1969 je bil na specializaciji v ZDA na Columbii v New Yorku, v Ann Arboru in na Berkeleyju.


Rus je deloval tudi kot urednik Revije 57 in Perspektiv, ki sta vzpostavili intelektualno angažirano kulturno in politično prizorišče v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije