POTRDILA O CEPLJENJU

Tudi na Hrvaško nič več brez cepiva? Slovenija podpira tole idejo

Medtem ko v Bruslju menijo, da je treba preprečiti diskriminacijo tistih, ki se ne morejo ali nočejo cepiti, pa v Sloveniji idejo o covidnih potnih listih podpirajo.
Fotografija: Predsednik vlade Janez Janša je cepilnim potnim listom naklonjen. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednik vlade Janez Janša je cepilnim potnim listom naklonjen. FOTO: Reuters

V Evropski komisiji v povezavi z grško pobudo o potrdilu o cepljenju proti covidu 19, ki bi omogočilo potovanja, poudarjajo, da je najprej bistveno zagotoviti učinkovito uporabo podatkov o cepljenju v zdravstvene namene. Nato je treba premisliti o uporabi v druge namene, pri čemer pa je ključno preprečiti diskriminacijo.

»Nikakor se ne sme dovoliti, da bi omejili pravice in svoboščine tistih, ki se ne morejo ali nočejo cepiti,« je poudaril podpredsednik komisije Maroš Šefčovič po virtualnem zasedanju ministrov EU za evropske zadeve, ki so v ponedeljek razpravljali o tem. »Evropa je celina pravične obravnave in nediskriminacije. To je izhodišče vseh razprav o tem vprašanju.«


Slovenija grško idejo podpira


Drugače od Grčije, Madžarske in Estonije, ki covidne potne liste podpirajo, pa Hrvaška o tem ne razmišlja. Ideja pri Hrvatih je, da bi na varne turistične objekte nalepili oznako 'Safe travels'. FOTO: Jure Eržen, Delo
Drugače od Grčije, Madžarske in Estonije, ki covidne potne liste podpirajo, pa Hrvaška o tem ne razmišlja. Ideja pri Hrvatih je, da bi na varne turistične objekte nalepili oznako 'Safe travels'. FOTO: Jure Eržen, Delo
Na vprašanje o stališču predsednika vlade Janeza Janše o tej temi so v njegovem kabinetu danes zapisali, da je premier v povezavi s pobudo grškega kolega Kiriakosa Micotakisa glede uvedbe potnega lista oziroma potrdila o cepljenju proti covidu 19 »javno že povedal, da meni, da bo do tega slej kot prej prišlo ter da obveznost cepljenja za obisk posamezne države že danes ne pomeni nič novega«. »Predsednik vlade je tudi že ocenil, da bodo cepilni potni listi koristili vsem,« so za STA še sporočili iz njegovega kabineta.

Slovenijo je sicer na zasedanju zastopal državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, ki je »podprl zamisel o evropskih certifikatih o cepljenju, ki bi lahko okrepili štiri evropske svoboščine v skladu z načeli prava EU«, so na MZZ zapisali v sporočilu za javnost.


Krešejo se mnenja glede pravic


Vsi se strinjajo, da je potrdilo o cepljenju z zdravstvenega vidika nujno, vendar pa se krešejo mnenja glede pravic, ki naj bi jih zagotavljalo, in časovnega vidika uvedbe. Ker vsi še nimajo dostopa do cepiva, se vrstijo svarila pred diskriminacijo. Vrstijo se tudi opozorila, da še ni jasno, ali cepljena oseba prenaša virus. Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je minuli teden dejal, da zanesljivih podatkov o tem še ni in da se več jasnosti pričakuje februarja.



Trampuž kritičen


Do grške ideje o covidnem potnem listu je kritičen tudi slovenski infektolog Andrej Trampuž,  ki sicer meni, da je dobra precepljenost države zelo pomembna. »Menim, da je ideja napačna, da se privilegirajo tisti, ki se cepijo. Vsakdo se lahko sam odloči, ali se bo cepil ali ne, to je bolj kot ne moralno vprašanje,« je dejal v pogovoru za N1.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije