PRAVIJO, DA JE ZDAJ ČAS

Tonin: NSi nikoli ne bo figov list ne levim ne desnim

Med ključnimi programskimi prioritetami naj bi bile višje plače, hitrejše zdravljenje in učinkovito pravosodje.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – NSi ima lastno identiteto, lastni program in to želi razvijati v kakršni koli koaliciji, je na programski konferenci dejal v. d. predsednika stranke Matej Tonin. Kot je zatrdil, NSi »nikoli ne bo figov list ne levim ne desnim«. Med ključnimi programskimi prioritetami je izpostavil višje plače, hitrejše zdravljenje in učinkovito pravosodje. 

NSi je danes v Ljubljani pripravila programsko konferenco z naslovom Zdaj je čas. Osnutek predvolilnega programa je zbranim predstavil Tonin, ki je vodenje stranke od Ljudmile Novak prevzel pred kratkim.
 

Hočejo med 15 najboljših


V uvodnem nagovoru je poudaril, da NSi zanima prihodnost. A slovenska politika se po njegovi oceni koncentrira na nebistvene stvari, na otrobe. Poudarjajo in iščejo se razlike. A nedavni neformalni pogovori z vodji strank so pokazali, da je mogoče poiskati ogromno pozitivnih skupnih točk, je pojasnil Tonin. Kot je dejal, si je treba postaviti merljive cilje. V NSi si tako želijo, da bi se Slovenija uvrstila med 15 najboljših držav po kakovosti življenja. Po meritvah je trenutno na 36. mestu, kar pomeni, da jih čaka še precej dela. NSi po besedah vodje stranke ni neoliberalna stranka, ampak stranka krščanskih demokratov, ki zagovarjajo socialno tržno gospodarstvo. To pa temelji na svobodi, pravičnosti in varnosti.
 

Napovedujejo zvišanje pokojnin in več otrok


Med ključnimi težavami Slovenije je Tonin izpostavil staranje prebivalstva, visok javni dolg in okorno poslovno okolje. NSi ima po njegovih besedah rešitve, zajeli pa so jih v 10 točkah volilnega programa. Prva točka temelji na višjih plačah, ki bi jih dosegli z višjo splošno dohodninsko olajšavo, razvojno kapico in ukinitvijo 50-odstotne dohodninske stopnje. Želijo si zvišati tudi pokojnine, da bi bila minimalna 617 evrov, in sicer med drugim s plemenitenjem naloženega denarja. Prav tako bi si prizadevali za varnejše zaposlitve. Med prioritetami je hitrejše zdravljenje. Po oceni NSi bi k temu med drugim pripomogli z odpravo monopola Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, s svobodno izbiro izvajalca zdravljenja in s tem, da bi stroške zdravljenja krila zavarovalnica. NSi ne zagovarja privatizacije zdravstva, je pa za možnost izbire. V Slovenijo želijo privabiti nove investicije. To bi bilo mogoče med drugim doseči s poenostavitvijo gradbene zakonodaje in z izdajo gradbenega dovoljenja v 30 dneh. To je povezano še z enim ciljem NSi, in sicer učinkovito administracijo, ki bi temeljila na več odgovornosti uradnikov in digitalizaciji storitev.

Z vidika demografskih trendov pa je ključno ustvariti razmere za več otrok. Dolžnost politike je, da ustvarja pozitiven odnos do velikih družin, je pojasnil Tonin. Med drugim je omenil možnost univerzalnega otroškega temeljnega dohodka.


Kriminalce v zapor


Preostale programske prioritete NSi so še učinkovito pravosodje, ki bi kriminalce strpalo v zapor, uporabno znanje, ki bi temeljilo na kakovosti in povezavi izobraževanja z gospodarstvom, ter mir in varnost, med drugim z obnovo obrambnega resorja in dejavnejšo zunanjo politiko. Uvodnemu delu je sledilo omizje z gosti, s pravnikom Matejem Avbljem, specialistom klinične mikrobiologije Alojzom Ihanom in izvršnim direktorjem Kluba slovenskih podjetnikov Goranom Novkovićem.

Končno besedilo volilnega programa bo sicer po razpravi znotraj stranke oblikovano v nekaj tednih, prednostne naloge iz programa pa bodo temelj za morebitno povolilno strankarsko povezovanje, ne glede na to, ali bodo vstopili v vladno koalicijo, so pred današnjim srečanjem pojasnili v NSi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije