GNEČA NA STOJNICAH RECEPT ZA KATASTROFO

Logarjeva nagovorila državljane: Ti bolniki bi brez sprejema v nekaj urah umrli (VIDEO)

Delež pozitivnih testov je 41,7 odstotka. V UKC Ljubljana prostih le še osem postelj.
Fotografija: Mateja Logar.  FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Mateja Logar.  FOTO: posnetek zaslona

Včeraj so ob 1.857 PCR-testih potrdili 775 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 41,7 odstotka, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz).

V Sloveniji je trenutno 28.698 aktivnih okužb, kar je 613 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje znaša 1.763 oziroma 37 manj, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa 1.361, kar je 29 manj kot dan prej. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 1.050 bolnikov s covidom 19, 268 na oddelkih intenzivne nege. V nedeljo je umrlo 16 bolnikov.

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je delež pozitivnih testov znašal 46,5 odstotka, so tokrat potrdili 259 okužb manj, prav tako so opravili manj testov, in sicer 369. Število aktivnih okužb se je od preteklega tedna znižalo za 9.680. Nazadnje je bilo manj kot tisoč potrjenih primerov v nedeljo, 24. oktobra, ko je bilo potrjenih 708 pozitivnih PCR-testov.

Včeraj so opravili tudi 22.565 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

O aktualnih razmerah je na novinarski konferenci spregovorila vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

»Trend je ugoden, kar se tiče populacije in delno sprejemov v bolnišnice, niti najmanj pa ni ugoden na intenzivni terapiji. Skupaj imamo danes hospitaliziranih 99 bolnikov v UKC Ljubljana. To so bolniki, ki potrebujejo 24 ur na dan prisotnost medicinskega osebja, bolniki, ki bi brez sprejema v nekaj urah umrli. Trenutno je v UKC Ljubljana prostih le še osem postelj, od tega je treba za pet postelj še dobiti kader. Če dnevno v povprečju sprejmemo tri bolnike, to pomeni, da bomo imeli jutri že zapolnjene postelje,« je dejala Logarjeva.

Ko bodo vse postelje polne, Logarjeva opozarja, kader ne bo več mogel zagotavljati optimalne oskrbe za vse, ki bi potrebovali zdravljenje v intenzivnih enotah. V kratkem bi se lahko zgodilo, da bodo bolnike morali premeščati v druge dele Slovenije.

image_alt
Logarjeva razkrila, kaj je strokovna skupina predlagala vladi

Epidemične razmere v Sloveniji so ene najslabših v Evropi, poudarja Logarjeva, zato je državljane nagovorila, da si dodatnega poslabšanja ne smemo privoščiti. Na državljane se je obrnila s prošnjo, da je treba najnovejše ukrepe sprejeti in naj jih sprejmejo dobronamerno.

Gneča s pijačo pri božičnih stojnicah recept za katastrofo

Zakaj ponudba hrane in pijače na stojnicah ni dovoljena, v lokalu pa je? V tem trenutku je recept za katastrofo spontano druženje, je dejala Logarjeva in pojasnila, da je na sejmih nemogoče vzdrževati razdaljo, zato so maske res nujno potrebne. Prevelika natrpanost gostinskih vrtov tudi lahko pripelje do poslabšanja situacije, zato naj se maske nosijo povsod tam, kjer razdalje ni mogoče vzdrževati.

Logarjeva je prosila državljane, naj zdravstvene delavce razumejo, zakaj poudarjajo ukrepe in potrebo po cepljenju. Ti imajo v povprečju 150 nadur mesečno, ki se jim nabirajo že nekaj mesecev. V bolnišnice pridejo predvsem necepljeni, zato je Logarjeva vse pozvala, naj se cepijo in naj pred prihajajočimi prazniki upoštevajo vse ukrepe, med drugim tudi okrnjeno druženje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije