IZDANA ODLOČBA

To se bo zgodilo z medvedko, ki je napadla Marka Šajna (30)

Pred dnevi je pri Pivki huje poškodovala domačina.
Fotografija: Arso je po napadu medvedke pri Pivki izdal odločbo o njenem odstrelu. FOTO: Guliver, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Arso je po napadu medvedke pri Pivki izdal odločbo o njenem odstrelu. FOTO: Guliver, Getty Images, Istockphoto

Agencija RS za okolje (Arso) je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije izdala ustno odločbo za izjemni odstrel medvedke, ki je pred dnevi pri Pivki huje poškodovala 30-letnega domačina. Zavod se je tako odločil, potem ko je pretekli petek v bližini kraja napada prišlo do vnovičnega srečanja medvedke s človekom.

Preberite še
image_alt
Zver je Marka napadla dvakrat!

 

V petek novo srečanje med medvedom in človekom 


Zavod za gozdove se takoj po nedavnem napadu medvedke na 30-letnega domačina sprva ni odločil za odstrel, je pa od dogodka dalje aktivno spremljal dogajanje na območju napada. Poskušal je ugotoviti morebitna dodatna dejstva o napadu in tudi morebitne nove lokacije pojavljanja medveda. V petek je prišlo do novega srečanja med medvedom in človekom, in sicer v bližini kraja napada na domačina.

»Zaradi bližine obeh dogodkov je zavod za gozdove ocenil, da obstaja velika verjetnost, da gre za istega medveda. Na podlagi ugotovitev na terenu je zavod v petek pripravil strokovno mnenje o nujnosti odstrela rjavega medveda za območje med Brkinskim robom in naselji Šilentabor, Zagorje, Knežak in Šembije,« so pojasnili na zavodu.

Preberite še: 
image_alt
V bližini Pivke medvedka moškega (30) s šapo po glavi


Mnenje so posredovali Arsu, ki je pristojen za izdajo dovoljenja za odstrel na podlagi odločbe. Ker gre za nujen ukrep v javnem interesu, ki ga ni mogoče odlagati, saj obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi ter premoženje večje vrednosti, je Arso takoj po prejemu strokovnega mnenja podal ustno odločbo za izjemni odvzem iz narave z odstrelom enega osebka vrste rjavi medved, so še pojasnili na zavodu.

O izdaji odločbe je Arso obvestil upravljavce lovišč Tabor Zagorje in Trnovo ter se z njimi dogovoril za izvedbo odstrela.V Sloveniji je bilo sicer letos do 11. avgusta iz narave odvzetih 130 rjavih medvedov. 121 jih je bilo odstreljenih na podlagi dovoljenj Arsa, devet medvedov pa je bilo najdenih poginjenih, so prejšnji teden pojasnili na okoljskem ministrstvu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije