RAZLIČICE

Tako se delta širi po Sloveniji, preverite, kje so je odkrili največ (FOTO)

NLZOH je v zadnjem obdobju potrdil različico delta v 99,7 odstotka analiziranih primerih.
Fotografija: Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano izvaja analize vzorcev. FOTO: NLZOH
Odpri galerijo
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano izvaja analize vzorcev. FOTO: NLZOH

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so letos do 12. septembra  s sekvenciranjem zaporedij celotnih genomov analizirali 13.873 vzorcev, od tega je bilo 2.226 genomov sekvenciranih v sodelovanju z ECDC. Od vseh sekvenciranih vzorcev jih je 13.677 iz leta 2021.

V NLZOH so v zadnjem obdobju, od 6. do 12. septembra, sekvencirali genome 363 vzorcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Potrdili so 362 primerov različice delta, kar predstavlja 99,7 odstotka vseh sekvenciranih vzorcev, piše na spletni strani NLZOH.

Delež zastopanosti delta različice po tednih. FOTO: zaslonski posnetek
Delež zastopanosti delta različice po tednih. FOTO: zaslonski posnetek


Tako so pretekli teden odkrivali različice po slovenskih regijah. Največ so jih potrdili v savinjski in posavski regiji, sledita jugovzgodna in gorenjska regija. Več pa v spodnji tabeli.

Število potrjenih primerov različice delta po regijah v zadnjem obdobju. FOTO: zaslonski posnetek
Število potrjenih primerov različice delta po regijah v zadnjem obdobju. FOTO: zaslonski posnetek


Potrdili so tudi en nov primer alfa različice, preostalih dveh različic s statusom različice posebnega pomena, beta in gama, pa v tem presejalnem odbobju niso potrdili.

Med 13873 vzorci iz leta 2021 so v NLZOH zaznali 78 različic novega koronavirusa.

Spremljanje pomembnih različic. FOTO: zaslonski posnetek
Spremljanje pomembnih različic. FOTO: zaslonski posnetek


V sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so do ddaj v Sloveniji potrdili 7.336 primerov delta različice in 11 primerov delta plus različice, 10.801 primerov alfa različice, 29 primerov beta različice in devet primerov gama različice. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico joto v sedmih primerih, kepo v dveh primerih, C.36.3 v 11 primerih in različico B.1.1.318 v 19.



Delta različica je bolj nalezljiva kot ostale različice, zato tudi v NLZOH pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, naj se cepijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko stopnjo zaščite tudi proti tej različici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije