UTAPLJANJE V SMETEH

Svarilo: Slovenija je na robu katastrofe

Vse več odpadne embalaže.
Fotografija: Pri Snagi se ubadajo s prostorsko stisko. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Pri Snagi se ubadajo s prostorsko stisko. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Minister za okolje in prostor Jure Leben je z direktorjem Snage Ljubljana in predsednikom Združenja centrov za ravnanje z odpadki Slovenije (GIZ SLOCEROS) Jankom Kramžarjem in direktorjem Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijanom Zupancem obiskal ljubljansko Snago. Skupaj so opozorili na nevzdržne razmere na področju urejanja odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč.

Minister je po ogledu priznal, da je v primeru ravnanja z odpadno embalažo in odpadnimi nagrobnimi svečami odpovedal nacionalni sistem ravnanja z odpadki. Slovenija se je tako, ne da bi se večina državljanov tega zavedala, »znašla na robu ekološke katastrofe«. Dejal je, da se izvajalci javne službe že mesece ubadajo z izjemno prostorsko stisko, saj družbe za ravnanje z odpadki večinoma ne prevzemajo več odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. »Zato se je Slovenija znašla v primežu sanitetnega, ekološkega in varnostnega izziva nacionalnih razsežnosti.« Minister pravi tudi, da časa za odlašanje z rešitvijo ni več. »Prihaja 1. november, situacija bo samo še slabša.«

Minister je zato predlagal interventni zakon, za katerega želi, da bi že decembra stopil v veljavo, čeprav to ni dolgoročna rešitev. Pripravlja se novela zakona o varstvu okolja, kjer naj bi se težava reševala sistemsko.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije