VLADA SE BO SESTALA V ČETRTEK

Kacin potrdil podaljšanje ukrepov, Janša že pripravlja nove (VIDEO)

Minister Cigler Kralj je predstavil ukrepe, ki jih zajema PKP6.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Vlada Rs
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Vlada Rs

Na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi s koronavirusom je že minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek predstavil ključne ukrepe šestega protikoronskega paketa, o njih pa je na popoldanski konferenci spregovoril tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Preberite tudi: 
Jelko Kacin: od jutri bo ta regija po novem verjetno najbolj okužena
Vse, kar morate vedeti o novih ukrepih: kdo lahko dobi sredstva, kdaj in koliko


Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je med drugim sporočil, da novih zaostritev ukrepov danes ni na vidiku, bo pa vlada o njih skupaj s strokovno skupino razpravljala jutri na Brdu pri Kranju. Predvideno je podaljšanje dosedanjih ukrepov, je razkril.

Vlada bo na seji v četrtek odločala o morebitnih zaostritvah ali omilitvah ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Po besedah Kacina v tem trenutku še ni dokončnega predloga o tem, ali naj vlada zaostri ukrepe. Ravno o tem po njegovih besedah danes popoldne potekajo sestanki, v katerih sodeluje tudi svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje.

Vlada se bo po besedah Kacina sestala v četrtek dopoldne, se seznanila z epidemiološko sliko v državi, s predlogom ministra za zdravje Tomaža Gantarja ter stališčem svetovalne skupine in na podlagi tega iskala rešitve. »Zagotovo bo večina ukrepov podaljšanih. Ali bo dodan še kakšen ukrep ali bo kakšna sprememba, pa v tem trenutku še ne vemo,« je dejal.

Premier Janez Janša pa je medtem na Twitterju med drugim zapisal: »Potrebni bodo dodatni napori, da obvladamo virus, zavarujemo zdravje in življenja ranljivih ter razbremenimo zdravstveni sistem.«





Sicer pa je Kacin sporočil številke novo okuženih stanovalcev v domovih za starejše, ki so zelo visoke. »Včeraj je bilo takih 229, ob tem pa še dodatnih 65 okuženih med zaposlenimi, kar skupaj znese skoraj 300 okužb v enem dnevu.«

Hitra rast okužb

Več je o stanju v domovih povedal minister Cigler Kralj. Kot je poudaril, je rast okužb v domovih resnično hitro, tako v enem dnevu beležijo tudi okli 300 okužb. Sicer pa se je v drugem valu z okužbo srečala velika večina domov oziroma okoli 85 odstotkov. »Dejstvo je, da porast števila okužb tako med stanovalci kot med zaposlenimi v socialnovarstvenih zavodih sledi z zamikom dogajanju pri omejevanju širjenja virusa v Sloveniji.«



Nadaljeval je z ukrepi, ki jih zajema PKP6. »Delo na domu je dobilo nove razsežnosti, izkazalo se je kot eden ključnih preventivnih ukrepov, ki ohranja potek delovnih procesov, kjer je to mogoče,« je povedal o predlogih šestega protikoronskega paketa in dodal, da ta paket postopke za delo na domu še poenostavlja. Kot je povedal, se je samo od 15. oktobra na inšpektorat za delo od doma prijavilo okoli 4000 delodajalcev (lani v tem obdobju le 126 zaposlenih). Prijava bo odslej potekala elektronsko.



Odbor za zdravstvo delo, družino in socialno politiko - Janez Cigler Kralj. FOTO: Blaž Samec
Odbor za zdravstvo delo, družino in socialno politiko - Janez Cigler Kralj. FOTO: Blaž Samec
Podaljšan bo tudi ukrep nadomestila skrajšanega delovnega časa. Predlog zvišuje višino povračila nadomestila, in sicer za vloge od meseca novembra 2020 dalje. »Sedaj je nadomestilo navzgor omejeno z najvišjim zneskom nadomestila za brezposelnost ki znaša 890 EUR bruto, od novembra dalje bo nadomestilo omejeno z zneskom povprečne slovenske plače.« 

»Z vidika zaščite delovnih mest in podpore gospodarstvu, predlog PKP6 uvaja tudi pomembno nadgradnjo. In sicer se podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa do 30. junija 2021.« Spremembe so med drugim predvidene pri ukrepu povračila nadomestila za čas čakanja na delu doma.

Kadrovske okrepitve in nagrade

Predlog PKP6 uvaja spodbudo za tiste, ki bodo sklenili pogodbo za določen čas zaradi nadomeščanja odsotnih delavcev zaradi izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe. »V zadnjih dveh mesecih se je z dodatnimi kadri okrepilo 77 naših izvajalcev, in sicer se je na novo zaposlilo 118 ljudi, 114 se jih je vključilo prek javnih del, angažirali smo upokojence in študente; slednji so opravili skoraj 30.000 ur.« Cilj predlogov sprememb je torej okrepiti obveznost in zavedanje brezposelnih, da se javljajo na napotitve in udeležujejo razgovorov. Potencialne kandidate se bo lahko poslalo na več razgovorov.

Dopolnitev v PKP6 sedaj določa, da dodatek za delo v sivi in rdeči coni (30 % osnove plače) velja ne glede na razglašeno epidemijo. Na ta način se zaposlene dodatno nagradi za delo v rdeči in sivi coni, neodvisno od določb kolektivne pogodbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije