SPET SPREMENILI NAČIN TESTIRANJA

Jelko Kacin: od jutri bo ta regija po novem verjetno najbolj okužena

Na novinarski konferenci sodelujejo ministra Andrej Šircelj in Zdravko Počivalšek ter Danijel Grabar iz SB Murska Sobota.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Anže Malovrh, STA
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Anže Malovrh, STA

Slovenija je včeraj doživela novi črni rekord. V statistiko smo vpisali 40 mrtvih, ki so imeli potrjeno tudi bolezen covid 19. V precej opravljenih testih je bilo tudi več okužb z novim koronavirusom, 2217, kar skrbi, pa je delež okuženih, ki se je po padcu na skoraj 20 odstotkov vnovič približal 30 odstotkom (več o tem na povezavi).

Ministrstvo za zdravje je ponovno priporočilo, naj se testirajo tudi družinski člani potrjeno pozitivnih oseb, zato je bil vzorec spremenjen, pravi Jelko Kacin. Hkrati pa je dodal, da se število R še vedno umirja. Pričakuje se, da bodo številke še kakšen dan ali dva večje, potem pa se bodo vrnile v normalo, je dejal. Napovedal je še, da bo Pomurje najverjetneje od jutri naprej po novem prevzelo štafetno palico od Gorenjske in postalo najbolj okužena regija.


Kacin je vsem, ki so zaradi covida izgubile bližnje osebe, izrekel sožalje.

Šircelj: Ta kriza je drugačna

Minister za finance Andrej Šircelj je pojasnil, da je šesti protikoronski paket ukrepov (PKP6) za gospodarstvo nujen. Vlada je sprejela dodatne ukrepe za ohranitev delovnih mest v podjetjih, da lahko podjetja, ki delajo, še naprej delajo in da tista, ki ne morejo delati, lahko počakajo, da epidemija mine in začnejo delati, ko jim bo to omogočeno. Ukrepe iz prvih paketov ocenjuje kot uspešne, pri tem omenja podatek o brezposelnosti. Maja smo imeli preko 90.000 brezposelnih, oktobra pa okoli 83.000. Priznava, da sicer veliko ljudi ne dela, jim pa prihodke omogoča država. Pravi, da je zaupanje finančnih trgov v Slovenijo veliko, ohranja pa se tudi zaupanje na finančnih trgih, zaradi česar se Slovenija zadolžuje po relativno ugodnih obrestnih merah. Po mnenju Širclja bo cepivo rešitev za covid 19. 

»Ta kriza je drugačna, kot je bila prejšnja. Je sektorska, kot so storitveni sektor, gostinstvo, turizem, transport, deležni in prav ti so deležni dodatnih ukrepov,« pravi Šircelj. Spreminja se poroštvena shema iz sedanjih 10 odstotkov prihodkov na 25 oziroma na dvakratnik stroškov dela. Na strani poroštev se odpravljajo nekatere administrativne ovire. Obstoječa shema je sicer slabo izkoriščena, Šircelj vidi to v tem, da je likvidnost gospodarstva dobra.


Odlog plačila kreditov se podaljšuje do 31. januarja 2021 z možnostjo podaljšanja za šest mesecev. Podjetjem je tudi dana možnost, da si odložijo davke in prispevke zaradi zagotovitve likvidnosti. S podaljševanjem ukrepov na področju finančnih področju in z nekaterimi novimi želijo ohraniti delovna mesta, zadržati gospodarstvo na ravni, ko bo minila kriza, da bo lahko delalo z vso, pravi Šircelj in dodaja, da so ukrepi usmerjeni na posamezne sektorje, na posamezne dejavnosti in na posamezna podjetja: »Slovenija bo s tem podaljšala čas okrevanja v leto 2012, vendar pri tem ocenjujem, da je treba vztrajati, tudi na gospodarskem in finančne področju, da bo virus premagan, da bodo vsa podjetja in samostojni podjetniki posamezniki lahko poslovali, kot so poslovali pred to krizo.«

Šircelj je pojasnil tudi, kako je s podjetniki, ki v tem trenutku niso sposobni plačati prispevkov. Mogoč je odlog do dveh let, o odpisih pa ne razmišljajo.

Delno pokrivanje fiksnih stroškov

Za Šircljem je pred javnost stopil minister za gospodarstvo in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Napovedal je, da bodo v prihodnjih dneh začeli pripravljati PKP7, saj se razmere hitro spreminjajo. V šestem paketov so se osredotočili na najbolj prizadete sektorje in malo gospodarstvo. Med novimi ukrepi je eden ključnih delno pokrivanje fiksnih stroškov (med spadajo tudi najemnine) za čas od 1. oktobra, in sicer za tri mesece. Znesek, do katerega so upravičena podjetja, se izračuna na podlagi odstotnega deleža od prodaje v letu 2019. 












Zaradi napovedanega zvišanja minimalne plače je Počivalšek pojasnil, da bo prizadetih okoli 10.000 delovnih mest. Zato meni, da je treba najti rešitev: ali odlog ali kaj drugega. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije