PROTEST

Protestniki ohromili promet, poglejte, kako je tokrat ukrepala policija (FOTO in VIDEO)

Policija z milejšim pristopom kot pred tednom dni.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik

Na Trgu republike se je od 15. ure dalje znova zbirala množica protestnikov, ki zahtevajo ukinitev protikoronskih ukrepov in odstop vlade. Kot je včeraj sporočila policija, tudi današnji shod ni bil prijavljen. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti.

Brez organizatorja

Tokratni protest je potekla brez ozvočenja, prav tako brez organizatorja. Med protestniki je tudi Zoran Stevanović, ki se je najvidneje izpostavljal ob prejšnjih protestih. Potem ko ga je pred tednom dni policija pridržala, je tokrat sporočil, da ni organizator protesta. Na protestu je bil tudi Zlatan Ćordić Zlatko. Protestniki so večinoma zagotavljali, da želijo protestirati mirno, so se pa nekateri od njih že primerno »oborožili« in s seboj prinesli tudi plinske maske.

Protest je na Trgu republike potekal mirno, ob žvižgih in jeznih vzklikih. Množica se je nato podala po središču mesta. Po Šubičevi so se podali čez Slovensko cesto do Prešernovega trga in nato v krogu nazaj do križišča med Dalmatinovo in Slovensko, kjer jim je policija preprečila nadaljevanje po Gosposvetski. Tako se je množica usmerila nazaj proti središču Ljubljane, a nato nekoliko niže zavila proti Bleiweisovi in naprej proti Celovški, kjer pa jih je policija znova ustavila. 

Protestniki so tam ohromili promet. Policija je razpustila shod in vztrajno pozivala protestnike, naj se mirno razidejo. Pripeljala je vodni top, znova je uporabila tudi solzivec, a le ob soočenju z nekaterimi izgredniki.

Po tem se je del protestnikov z območja umaknil, del protestnikov pa je vztrajal. Policija je bila prisotna z različnimi enotami, med drugim s konjenico, nad Ljubljano je krožil helikopter. Vklenili so nekaj protestnikov in opozarjali, da bodo ukrepali s prisilnimi sredstvi. 

Z oklepnim vozilom se je začela pomikati naprej po Bleiweissovi cesti, da so se protestniki umaknili s ceste in je lahko spet stekel promet. Množica je krožila po mestu, del protestnikov se je ustavil na Trgu republike. Shod se je tako končal mirno, brez posebnih izgredov. Policija je pristopala z milejšimi prijemi kot prejšnji teden, vodnega topa ni uporabila.

 

FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik

Policija pozivala k mirnemu izražanju stališč

Policija je že včeraj morebitne udeležence pozvala, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov. Policija je napovedala, da bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala varnostnim razmeram in tveganjem.

image_alt
Pred novimi protesti policija sporoča: Ne prihajajte z otroki

»Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda,« opominja policija in dodaja, da morajo udeleženci v takih primerih zapustiti prostor, saj da je le na ta način mogoče zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda. V skrbi za njihovo varnost udeležencem policija svetuje, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali, na primer na metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov ali nevarnih snovi.

FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik

S plinskimi maskami

Pozive na protestni shod v sredo je bilo sicer opaziti na facebooku, med drugim ga je delila t. i. civilna iniciativa Maske dol in znova tudi stranka Resni.ca. Na teh profilih so vabili tudi na proteste v preteklih tednih, ki so se razvili v izgrede, policija pa se je odzvala tudi z uporabo solzivca in vodnega topa.

image_alt
Policija išče osumljenca s protestov. Ste ga videli? (FOTO)

Na shodu 5. oktobra so policisti pridržali 25 oseb, večino zaradi kršenja javnega reda in miru. Tri osebe so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov ter še dve osebi. Alojz Sladič iz sektorja splošne policije pri generalni upravi je dan po protestu očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrnil.

image_alt
Izredno stanje v Ljubljani: več ljudi obležalo, na tirih za las preprečili tragedijo (FOTO in VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije