V ŠOLO MED DIVJANJEM DELTE

Na mizi že predlog: šole naj se odpro 1. oktobra!

Mikrobiolog, ki predlaga odlog začetka novega šolskega leta, opozarja, da tudi otroci umirajo zaradi covida 19.
Fotografija: Kako se bo začel pouk v slovenskih šolah? FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Kako se bo začel pouk v slovenskih šolah? FOTO: Voranc Vogel

Pred nami so še trije tedni šolskih počitnic, a marsikateri starš že z nervozo pogledujejo proti 1. septembru, začetku šolskega leta. Zadnji dve šolski leti je zaznamovalo šolanje od doma, glede na to, da strokovnjaki prav za začetek septembra napovedujejo, da bo Slovenija takrat epidemiološko obarvana rdeče, pa se številni bojijo, da jih kaj takega čaka tudi v prihajajočem šolskem letu.

Mikrobiolog Gorazd Pretnar je prepričan, da bi morali začetek šolskega leta prestaviti za en mesec, na 1. oktober, vrtci in jasli pa naj septembra ostanejo zaprti. »Iluzija, da otroci prebolevajo zlahka, se ruši,« je strokovnjak koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) opozoril v svojem zapisu na facebooku. Staršem, ravnateljem, odločevalcem in zanikovalcem pa izkušnjo Indonezije, kjer otroci umirajo za delto, podal kot opozorilo. Pripel je članek v angleščini, kjer med drugim piše, da v Indoneziji otroci predstavljajo 12,5 odstotka vseh okuženih, julija pa je zaradi koronavirusa v času širjenja delta različice vsak teden umrlo sto otrok.



V Sloveniji trenutno poteka debata, kako začeti šolsko leto. Stroka je po besedah vodje strokovne skupine za covid 19 Mateje Logar predlagala, da bi tudi v srednjih šolah za dijake veljal sistem PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani), kar je močno razburilo nekatere ravnatelje, češ da je to popolnoma neizvedljivo. Za osnovnošolce zadnjih treh razredov bi še veljalo, da se samotestirajo, testirati pa bi se morali tudi zaposleni.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je sporočil, da bodo z ministrstvom za izobraževanje znanost in šport naredili vse, da bodo šole ostale odprte. S študentskimi organizacijami so že dosegli soglasje, da bo izobraževalni proces na fakultetah potekal pod pogojem PCT. Za srednje šole model predvideva prostovoljno samotestiranje dijakov, ob prehodu v rdečo epidemiološko fazo pa bi bil tudi za njih obvezen pogoj PCT.

Za osnovno šolstvo, ki je obvezno, pa bo veljalo, da se lahko učenci v zadnji triadi prostovoljno samotestirajo.

image_alt
Za študente PCT, za srednješolce samotestiranje


Ministrica za šolstvo Simona Kustec je sicer v Odmevih na RTV Slovenija zatrdila, da se bo šolsko leto začelo 1. septembra.

image_alt
Voditelj vrtal in vrtal v šolsko ministrico, a natančnega odgovora ni bilo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije