PCT-pogoja bo potrebno za obisk predavanj v novem študijskem letu. Za dijake pa je predlog, da se sprva prostovoljno samotestirajo, ob prehodu v rdečo epidemiološko fazo pa bi tudi za njih veljal pogoj PCT." />
ŠOLSKO LETO 2021/22

Za študente PCT, za srednješolce samotestiranje

Izpolnjevanje PCT-pogoja bo potrebno za obisk predavanj v novem študijskem letu. Za dijake pa je predlog, da se sprva prostovoljno samotestirajo, ob prehodu v rdečo epidemiološko fazo pa bi tudi za njih veljal pogoj PCT.
Fotografija: Testiranje. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Testiranje. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v izjavi medijem dejal: »Naša želja je, da ostanejo šole odprte. Vemo, da je bilo to v preteklosti velik problem, z ministrstvom za izobraževanje znanost in šport bomo naredili vse, da bodo ostale odprte.«

S študentskimi organizacijami so tako že dosegli soglasje, da bo izobraževalni proces na fakultetah potekal pod pogojem preboleli, cepljeni in testirani (PCT). Tako bo ta pogoj uveljavljen že ob začetku prihodnjega študijskega leta.

Za srednje šole je sicer svetovalna skupina za covid 19 predlagala tudi pogoj PCT, a »skupna želja je, da gremo s postopnim modelom«. Ta predvideva prostovoljno samotestiranje dijakov, ob prehodu v rdečo epidemiološko fazo pa bi bil tudi za njih obvezen pogoj PCT.
image_alt
IJS napovedal, kdaj bo Slovenija rdeča

Za osnovno šolstvo, ki je obvezno, pa bo veljalo, da se lahko učenci v zadnji triadi prostovoljno samotestirajo.

»Verjetno bomo v primeru, če bo na nekem območju velik izbruh oziroma žarišče okužb, odločitve o zapiranju šol sprejemali lokalno, ampak generalno bomo poskušali šole ohraniti odprte,«je zagotovil.

Izpostavil je, da je precepljenost šolnikov velika težava, zato so pozvali predstavnike šolstva, da bi pomembno dvignili ta delež. Po nekaterih informacijah je precepljena le okoli polovica šolnikov.

Ob tem je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek pozval k čim večji precepljenosti tudi med mladimi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije