»NEKAKO JE PREDLOG«

To o PCT v šolstvu predlaga stroka, ravnatelji na nogah

Delež cepljenih med mlado populacijo ostaja majhen.
Fotografija: FOTO: Woodysphotos Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Woodysphotos Getty Images/istockphoto

»Nekako je predlog svetovalne skupine, da bi tudi v srednjih šolah za dijake veljal sistem PCT,« je za RTV Slovenija rekla vodja strokovne skupine za covid 19 Mateja Logar.

FOTO: Igor Mali, Delo
FOTO: Igor Mali, Delo


Nekateri ravnatelji srednjih šol so zaskrbljeni in že opozarjajo, da je to popolnoma neizvedljivo. »Kdo bo to kontroliral, kdaj bo kontroliral, ob vstopu v šolo je nemogoče, da bomo mi imeli neke čuvaje, ki bodo gledali, ali oni imajo to potrdilo ali ne,« je dejala Nives Počkar, predsednica društva ravnateljev srednjih šol, in ob tem dodala, da bi lahko zaradi tega otroci ostajali doma.

image_alt
Prijeli se boste za glavo: v ponedeljek odkrili več kot 200 novih primerov

Ministrica se še ni odzvala

Za osnovnošolce zadnjih treh razredov bi še veljalo, da se samotestirajo, testirati pa bi se morali tudi zaposleni. Kot pa še poroča RTV Slovenija, se ministrica Simona Kustec na očitke, da je organizacija prepozna in da ne vključuje predlogov ravnateljev, za zdaj še ni odzvala, tako tudi ni znano, katerim predlogom stroke bo vlada prisluhnila. Ravnatelji osnovnih in srednjih šol naj bi namreč informacije o poteku šolanja prejeli zadnji teden v avgustu, torej tik pred začetkom šolskega leta.

Majhna precepljenost med mladimi

Delež cepljenih med mlado populacijo ostaja majhen. Z vsemi potrebnimi odmerki cepiv Pfizer ali Moderna jih je bilo do zdaj v starostni skupini od 12. do 18. leta cepljenih nekaj manj kot 15.000. Pri otrocih po cepljenju za zdaj niso zaznali stranskih učinkov. Na ministrstvu za izobraževanje pa imajo podatke s konca marca, ko je potekala organizirana akcija cepljenja zaposlenih v šolah. Takrat se je cepilo 39 odstotkov zaposlenih v osnovnih in 48 odstotkov zaposlenih v srednjih šolah.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije