DOBRODELNO

Slovenka leta z rdečo šminko

Z rdečimi baloni nad sirote. Pohod z jasnim sporočilom.
Fotografija: Petra Greiner. FOTO: MEDIASPEED.net
Odpri galerijo
Petra Greiner. FOTO: MEDIASPEED.net

V poplaviI raznoraznih mednarodnih in svetovnih dni je na naših koledarjih zapisan tudi mednarodni dan redkih bolezni, ki jih imenujejo tudi bolezni sirote (o njih smo 24. februarja letos v Nedeljskih novicah objavili obsežno prilogo). V Mariboru so ta dan pred štirimi leti prvič zaznamovali z vseslovenskim pohodom z rdečimi baloni. Tako so hoteli javnost opozoriti na redke diagnoze otrok in odraslih; ocenjujejo, da ima t. i. bolezen siroto pri nas več kot 100.000 ljudi.

Pobudnica projekta Petra Greiner je v preteklem letu prejela naziv Slovenka leta. S tem je postala bolj znana širši javnosti, kljub temu da svoje poslanstvo opravlja že več let. Ko je rodila drugo hčer Sofijo, ki ima hudo gensko okvaro, je Petra začela boj sama s sabo, z medicino in življenjem samim. Da prehojena pot drugih ne bi bila tako zelo trnova, pa je naredila še en korak, ustanovila je Zavod 13, katerega namen in poslanstvo je pomagati in svetovati staršem, ki imajo podobne zgodbe.

Kljub turobnemu vremenu se je pohoda s Petro Greiner na čelu udeležilo veliko ljudi. Bela snežna idila je bila tako za en dopoldne pobarvana v rdeče. Pobudnica si je nadela rdečo šminko na ustnice. Te so jasno in glasno, brez besed, dale vedeti, da takšna izkušnja ni vedno le težka in nepremagljiva, ampak skriva tudi lepe plati in globlji smisel.

--> Imamo veliko črnega humorja in pri vsem smo iskreni - Intervju s Petro Greiner si lahko preberete TUKAJ

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije