USKLAJEVANJE

Šarec potrjen: Židanu se mudi, osebno ga bo podprl tudi Cerar

Miro Cerar in Dejan Židan sta po seji sveta svojih strank, na katerih so razpravljali o poteku koalicijskih pogajanj, podala izjavi.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Izvršni odbor stranke LMŠ je danes soglasno potrdil usklajeno besedilo vsebinskega dela sporazuma o partnerstvu in vložitev kandidature predsednika stranke Marjana Šarca za mandatarja, so sporočili iz LMŠ. Kot so dodali, je po oceni Šarca dokument vsebinsko ustrezen, socialno naravnan in primeren za sprejem. Ob tem so v stranki dodali še Šarčevo oceno, da bo treba "prilagajati situacijo trenutnim razmeram v državi".

Besedilo vsebinskega dela sporazuma o partnerstvu, ki bi ga podpisale LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levica sta članom izvršnega odbora stranke predstavila Šarec in podpredsednica LMŠ Jerca Korče. Šarec je prisotne seznanil tudi s tem, da namerava pet strank (brez Levice) v sredo vložiti njegovo kandidaturo za mandatarja, so pojasnili v LMŠ.

Termin glasovanja o kandidaturi za predsednika DZ nepomemben, bolj se mudi z mandatarjem

Predsedstvo SD je podprlo partnersko pogodbo, usklajeno s strankami LMŠ, SMC, SAB, Desus in Levica, o njej in o koaliciji se bodo zdaj izrekali še na rednih zborih članstva v naslednjih dneh, je dejal prvak SD Dejan Židan. To, kdaj bo izvoljen za predsednika DZ, je zanj manj pomembno, nujno pa je, da pridemo do mandatarja in do kvalitetne vlade. Kot je po današnji seji predsedstva povedal Židan, jih veseli, da je pogodba po eni strani socialna, saj jim je vanjo uspelo pripeljati denimo dvig minimalne plače in pokojnin, po drugi strani pa, da je naravnana tudi razvojno, saj se povečujejo vlaganja v razvojno infrastrukturo in v kulturo. V SD bi si po njegovih besedah seveda želeli koalicijo šestih strank. »Verjamemo, da bi bilo lažje delati, verjetno tudi učinkoviteje,« je pojasnil, a dodal, da so pripravljeni delati tudi v koaliciji petih strank s podporo šeste. Zdaj se končuje čas pogovarjanja in pogajanj, prihaja pa »čas, ko je treba tudi delovati«. Zato so bili v SD po njegovih besedah med prvimi, ki so podprli idejo predsednika LMŠ Marjana Šarca, da je treba vložiti njegovo kandidaturo za mandatarja, za katero so mu danes tudi že predali podpise svojih 10 poslancev.  Kot je pojasnil, v SD niso pričakovali, da se bo na ponedeljkovem srečanju strank potencialne koalicije že odprla razprava o kadrovskih vprašanjih. V SD se zavedajo, da je v preteklosti pogosto druga najmočnejša stranka v koaliciji dobila mesto predsednika DZ, česar pa v pogajanjih niso nikoli postavljali kot pogoj. »Če bi si kdorkoli drug želel, mi na tej točki ne bi problematizirali.«

Ne bodo problematizirali

Pogovor o razdelitvi resorjev, ki ga po njegovih zagotovilih doslej še ni bilo, Židan pričakuje v naslednjih dneh. Ob mestu predsednika DZ jim ponujajo še tri ministrska mesta, ne bodo pa problematizirali pri njih, je zatrdil. Po njegovih besedah obstaja možnost, da se o kadrovskem razrezu dogovorijo že do petka v prihodnjem tednu, ko je v DZ predvideno glasovanje o kandidatu za mandatarja.

Glede nezadovoljstva z nekaterimi rešitvami, ki so ga v teh dneh izrazili v Levici, je Židan dejal, da bi bilo njim najlažje, če bi skupaj sedeli v vladi, da pa spoštuje tudi odločitev Levice, da vanjo ne vstopi. V zvezi s protokolom, ki ga te dni še usklajujejo, pa je povedal, da ima njihov pogajalec navodilo stranke, da je fleksibilen. »Nam je do neke mere vseeno, ali je zapisano tako ali drugače. Predvsem mora obstajati dobra volja, poštena želja koalicijskih partnerjev, da sodelujemo, in tisto, kar je v koalicijski pogodbi, izpeljemo. Stvari, ki so notri napisane, so potrebne in koristne za državljane, in protokol v nobenem primeru ne sme biti ovira.«

 

V poslanski skupini SMC vseh deset podpisov za mandatarsko kandidaturo Šarca

Svet SMC je enoten glede podpore kandidaturi predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja, podpise za kandidaturo bo prispevalo vseh deset poslancev SMC, je v izjavi za medije dejal predsednik SMC Miro Cerar. Napovedal je, da bodo v SMC podprli tudi kandidaturo predsednika SD Dejana Židana za predsednika DZ.
         
Podpis za Šarčevo kandidaturo, ki jo bo ta vložil v sredo, je po Cerarjevih besedah prispeval tudi poslanec SMC Milan Brglez, ki so ga sicer iz stranke izključili.
Cerar je dejal, da je SMC dva meseca zelo konstruktiven sogovornik in ves čas podpira oblikovanje vlade pod Šarčevim vodstvom. "Tu želimo biti nek glas ljudstva, predvsem v smislu, da mora priti do neke vlade. Seveda pa bi si želeli stabilne in učinkovite vlade," je pojasnil.

Cerar je spomnil, da z Levico še niso uspeli uskladiti protokola o sodelovanju z manjšinsko vlado in obenem obžaloval nekatere izjave predstavnikov Levice, "ki ne pripomorejo k temu, da bi prišlo do nekega konstruktivnega sporazuma". "Želim si, da če že ni bilo dovolj poguma zato, da so vstopili v vlado, da se vsaj z izjavami ne ruši tega, kar smo z muko in res velikim naporom prigarali v teh dnevih," je dejal. Zavzel se je za tesnejše sodelovanje z Levico in za jasno sestavljen protokol o sodelovanju, "na slepo se tega ne da iti".

Glede Židanove kandidature za predsednika DZ pa je Cerar, ki ga je SMC videla na tem mestu, dejal, da se je Šarec pač odločil za upoštevanje numeričnega kriterija, saj je bila SD na volitvah nekoliko uspešnejša od SMC, in da je bil po tem političnem ključu v ponedeljek tudi s privolitvijo SMC in njega osebno Židan izbran za kandidata za predsednika DZ.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije