TEDEN CVIČKA

S cvičkom po goste tudi v Ljubljano

Po letu dni premora se Teden cvička konec letošnjega maja vrača v Trebnje. Projekt je ocenjen na 90.000 evrov, 25.000 jih bo primaknila občina gostiteljica.
Fotografija: Cvičkov kralj Jernej Martinčič in cvičkova princesa Ana Pavlin FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Cvičkov kralj Jernej Martinčič in cvičkova princesa Ana Pavlin FOTO: Drago Perko

TREBNJE – Pa ga imamo. Novega starega gostitelja Tedna cvička, ki bo letos potekal že 47. po vrsti. V Trebnjem so razkrili, da bodo konec maja, od 24. do 26., že tretjič v zadnjih letih gostili cviček, njegov dvor in vse dogodke, ki pritičejo čaščenju dolenjskega posebneža. »Lani smo bili zadovoljni v Šentjerneju,«je včeraj v Trebnjem povedal Miran Jurak, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki se z veseljem vrača v Trebnje (tu so bili že v letih 2016 in 2017), kjer jih sprejmejo z odprtimi rokami.
Cviček bodo predstavljali tudi v glavnem mestu. FOTO: Igor Modic
Cviček bodo predstavljali tudi v glavnem mestu. FOTO: Igor Modic

Očitno so Trebanjci eni redkih, ki v tem vidijo priložnost za nekaj več, ne pa le strošek. Ni zanemarljivo, da bodo v projekt, ki je težak 90.000 evrov, vložili kar 25.000 evrov, lani npr. Občina Šentjernej 15.000. »Po dveh letih se spet vračamo na sever cvičkove dežele,« je selitev iz Šentjerneja v Trebnje opisal Jurak, pri tem pa opozoril na prizadevanja in trud, ki ga v pridelavo cvička usmerjajo tri vinogradniška društva, Društvo vinogradnikov Lisec-Dobrnič, Društvo vinogradnikov Čatež pod Zaplazom in Društvo vinogradnikov Trebnje. »Tu smo z željo, da bi nadgradili zgodbo!« poudari Jurak.
 

Pestri program


»Želimo si, da bi dogodek ostal tridnevna prireditev, čeprav so bile neke ideje, da bi se teden cvička na koncu strnil v dva dneva,« nadaljuje predsednik Jurak, ki je predstavil bogat program na zadnji majski vikend. Začelo se bo z ocenjevanjem vin, letos si želijo, da bi spet presegli 1000 vzorcev, kar jim v zadnjih letih ni uspelo.


V petek bo slavnostna povorka vinogradniških društev, kjer bi radi presegli dosedanjo rekordno število 32. Izbrali bodo ambasadorja in kralja cvička, v soboto zvečer še princeso. V soboto bo dan, ko bo v Trebnje pripeljal Cvičkov vlak, v nedeljo se bo kuhal golaž. Vmes bodo predstavili še monografijo in pripravili strokovni posvet, pripravili bodo tudi pokušino dolenjskega vina, vinogradniški pohod in spremljevalni zabavni spored – za veselje bosta poskrbela ansambla Spev in Nemir.
 

Zgodba, ne le dogodek


»Vesel sem, ker so vinogradniki potrkali na moja vrata,« je začel domači župan Alojzij Kastelic, ki je bil na zadnji seji občinskega sveta na tapeti, ker namerava za Teden cvička nameniti 25.000 evrov. Na koncu je bil ta sklep sprejet, sredstva zagotovljena, Kastelic pa je poudaril, da si je v preteklih letih prireditev v Trebnjem ogledalo po 8000 ljudi, letos ciljajo na višjo številko, predvsem pa želijo delati kulinarično zgodbo.


Zato se bodo tudi pri Tednu cvička povezali z izvajalci projekta Dobrote Dolenjske oz. z Zavodom za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline, ki je nedavno izdal Kulinarični zemljevid Dolenjske s podnaslovom Okusi Dolenjske. Gre za prvo tako delo oziroma prvi regionalni kulinarični zemljevid na Slovenskem. Predstavil ga je njegov avtor, etnolog Janez Bogataj. Da bi naredili korak naprej, da se upravičijo vložena sredstva, je že na seji občinskega sveta padla ideja, da se Trebnje predstavi širše.

To je potrdil tudi Jurak, ki je razkril, da bodo cviček in Teden cvička predstavljali prvo in drugo soboto v maju na Pogačarjem trgu v Ljubljani, piko na i dogodku pa bodo dali zadnjo soboto, ko bo na Pogačarjevem trgu dogodek Dolenjska, cviček in Trebnje se predstavijo s kulinariko in nagrajenimi vini.


Da je župan podprl idejo vseh treh vinogradnih društev v občini, so mu morali obljubiti, da bodo več in boljše delali z mladimi vinogradniki, da se ohranijo vinske gorice, ne pa da se opuščajo, sekajo ali pa čakajo na prodajo. Ob tem pa je Jurak tudi javno pozval vsa vinogradniška društva, da v svoji sredi poiščejo mlada dekleta, ki bi bila primerna za cvičkovo princeso.
 

V spomin na Lojzeta Slaka


Letos bo v okviru vseh aktivnosti v čast in slavo cvičku Društvo vinogradnikov Trška gora organiziralo že 8. Pohod po Slakovi poti, ki bo vse zbrane vodil po stalno označeni Slakovi poti po Trški gori. Pohod je posvečen spominu na dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendi narodno-zabavne glasbe, Lojzeta Slaka, ki je imel tudi vinograd in zidanico na Trški gori, je bil tudi član društva in ambasador cvička. Naj maj, mesec ljubezni in cvička, pride čim prej! 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije