EPIDEMIOLOŠKI UKREPI

Strokovna skupina: brez zapiranja šol in policijske ure

Eno glavnih meril semaforja bo zasedenost bolniških postelj.
Fotografija: Strokovna skupina za covid. FOTO: Twitter-vlada
Odpri galerijo
Strokovna skupina za covid. FOTO: Twitter-vlada

Strokovna skupina za covid 19 pod vodstvom Mateje Logar je pretresala predloge novega semaforja ukrepov za obvladovanje epidemije koronavirusa. Pričakovati je, da bo glavno merilo zasedenost bolniških postelj, semafor pa naj bi vključeval tudi pogoj PCT.

Po informacijah STA je za zdaj predvideno, da bi novi semafor ukrepov uradno predstavili na tiskovni konferenci po seji vlade v drugi polovici tedna.

image_alt
Nas čakajo strožji ukrepi? To bo vladi predlagala strokovna skupina

Pogostejše testiranje

Že prejšnji teden je Logarjeva  povedala, da bo eno glavnih meril semaforja zasedenost bolniških postelj. S 40-odstotno precepljenostjo po besedah Logarjeve število okužb ni več tako pomembno.Če bo število okužb raslo, naj bi strokovna skupina predlagala razširitev pogoja PCT ter pogostejše testiranje. V strokovni skupini so mnenja, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti. »Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta,« je pojasnila Logarjeva.

image_alt
Bomo PCT potrebovali tudi ob vstopu v trgovino?

Šest faz semaforja

Strokovna skupina bi lahko po napovedih ob slabšanju epidemioloških razmer predlagala tudi bodisi omejitev števila strank v trgovinah in storitveni dejavnosti bodisi obvezen pogoj PCT za stranke. Ta pa naj ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.



Člani strokovne skupine imajo po poročanju Kanala A precej različna mnenja in stališča, zato je pričakovati dolgo razpravo, ki bi se lahko zavlekla pozno v noč. Po enem izmed predlogov se semafor sicer ne bi več delil na barve, temveč na šest faz. V nobeni naj ne bi bilo predvideno zapiranje šol, policijska ura ali omejitev gibanja na občine.

Pogoj cepljenosti izpolnjen nemudoma po polnem cepljenju

Spremembe vladnega odloka, ki so nekoliko drugače opredelile pogoj cepljenosti proti covidu 19, so stopile v veljavo v soboto. Tako po novem velja, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen. Torej ne bo treba več čakati še en teden ali dva po cepljenju z drugim odmerkom. Za cepivo AstraZenece bo tak režim veljal čez 14 dni.

image_alt
Vlada spreminja pravila pri cepljenju proti covidu 19


Pogoj cepljenosti, ki poleg testiranja in prebolelosti velja za opravljanje nekaterih dejavnosti in za vstop v državo, po novem lahko dokažejo tisti, ki so se cepili z dvema odmerkoma cepiva Biontecha in Pfizerja, cepiva Moderne, Sputnika, Sinovac Biotecha, Sinopharma in AstraZenece. Velja tudi kombinacija dveh naštetih cepiv. Za izpolnitev pogoja cepljenosti je dovolj tudi en odmerek cepiva Johnson & Johnson.

Doslej je namreč veljalo, da je pogoj cepljenosti izpolnjen šele teden dni po prejemu drugega odmerka cepiva Pfizer, 21 dni po prejemu prvega odmerka AstraZenece in 14 dni po polnem cepljenju z drugimi cepivi.

Za cepivi AstraZenece se začne odlok sicer uporabljati po preteku 14 dni od sobote, torej po 11. septembru. Dotlej pa še velja, da je za pogoj cepljenosti dovolj en odmerek AstraZenece.

En odmerek katerega koli cepiva pa je dovolj za tiste, ki so se cepili do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov covida 19, je razvidno s spletne strani vlade.

Spremembe odloka je vlada sprejela na petkovi dopisni seji in ga že v petek zvečer objavila v uradnem listu.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije