IZJAVA ZA MEDIJE

Prvič se je sestal strateški svet za zdravstvo: to bodo njihove glavne naloge

Sestajali se bodo enkrat tedensko.
Fotografija: Strateški svet za zdravstvo. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Strateški svet za zdravstvo. FOTO: Jože Suhadolnik

Danes se je prvič sestal strateški svet za zdravstvo, ki bo pripravil predloge za napovedano zdravstveno reformo. Rešitve bodo po področjih pripravljale skupine, v prihodnjem tednu bo svet obravnaval predloge rešitev za primarni nivo zdravstva ter glede povečanja vpisa na medicinski fakulteti, je napovedal predsednik sveta Erik Brecelj.

Med skupinami strateškega sveta je Brecelj naštel skupino za digitalizacijo, za upravljanje, za kakovost, za nujno medicinsko pomoč, za promocijo zdravja ter za zdravstveno nego. Strateški svet se bo sestajal enkrat tedensko, je dejal.

Naloga sveta bo priprava strokovnih izhodišč, pisanje zakonodaje pa je v domeni medresorske delovne skupine za zdravstvo, je v izjavi za medije pojasnil premier Robert Golob. Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je dodal, da bodo predloge, če bodo ti dobri, vključili v zakonodajo in »gotovo prišli do zdravstvene reforme«.

Na nekaterih področjih bo skupina po Brecljevih besedah verjetno pripravila več rešitev, ne pa tam, kjer bodo prepričani, da je najboljša možna rešitev le ena.

Golob zadovoljen in ponosen

Golob je po prvi seji strateškega sveta sicer dejal, da je zadovoljen in ponosen, da ga sestavlja širok krog strokovnjakov s področja zdravstva. Današnja razprava je po premierjevih besedah pokazala, da je zdravstvena reforma ne le nujno potrebna, ampak bo morala biti celovita, saj lahko le celovite rešitve naslovijo vse nakopičene probleme v zdravstvu.

Debata je po njegovih besedah pokazala tudi, da je marsikje v Sloveniji zdravstvena stroka v svetovnem vrhu, česar pri iskanju rešitev ne smejo zanemariti. »Ravno obratno, naše primere dobrih praks moramo znati po sistemu razširiti,« je poudaril. To se mu zdi dobra popotnica, zdravstvo bodo reformirali po slovenskem modelu in se zgledovali po dobrih praksah iz Slovenije in tujine. Kot je dejal, verjame, da bodo reforme stekle hitro in učinkovito, verjetno hitreje, kot si marsikdo predstavlja.

Po njegovih besedah je približno polovica članov sveta s področja zdravstva, veliko je tudi ekonomistov. Strateški svet se bo še dopolnjeval, mogoče bo kakšen član čez čas tudi odpadel, če bo tako želel, je pojasnil. »Ne bi se obremenjeval s tem, kaj je bilo na začetku, pomembno je, kakšni bodo rezultati,« je dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije