TEST IN DEGUSTACIJA

Pri Belici in v Marici kar 10 sommelierjev

Na izpitih je bilo treba opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina
Fotografija: Gasilska sommelierska
Odpri galerijo
Gasilska sommelierska

Sommelier, beseda izvira iz francoščine, je tisti, ki skrbi za vino od trenutka nabave do postrežbe: vino torej izbere, poskrbi za skladiščenje, pa seveda tudi postrežbo in svetovanje k določeni jedi. In kar dvajset novih je te dni dobila Slovenija, predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije pa so sommelierjem, ki so uspešno zaključili izobraževanje na prvi stopnji, minuli teden v novogoriški Perli podelili diplome.

Erik Marinič in Valentina Jan FOTO: Atelje Pavšič Zavadlav
Erik Marinič in Valentina Jan FOTO: Atelje Pavšič Zavadlav
V nagovoru pred slovesno podelitvijo jim je predsednik društva Ivan Peršolja čestital za izkazano znanje in predanost poslanstvu sommelierjev. Podpredsednik društva Davorin Škarabot je zbranim predstavil pomen članstva v svetovnem sommelierskem združenju ASI. Podelitvi diplom v čudovitem ambientu dvorane Pinta je sledila didaktična večerja z odličnimi spajanji z izbranimi vini, kar so potrdili vsi prisotni s spontanim aplavzom zahvale kuharskemu in strežnemu osebju za nepozabno doživetje: brbončice so vzdrgetale ob ječmenovi rižoti z jurčki, ob njej so postregli sauvignon 2021, Bizjak (Vipavska dolina) in sauvignon 2021 Belica (Goriška brda), s polento in sladkim krompirjem polnjenimi ravioli z reducirano jelenovo omako, ob katerih so postregli modri pinot 2019 Prinčič (Goriška brda) in rose 2021 Sveti Martin (Vipavska dolina), dimljenih govejih rebrih s telečjim fondom, rdečim zeljem in pastinakom z arašidovim maslom, ob katerih nista smela manjkati merlot 2019, Marc (Vipavska dolina) in merlot 2018, Pri Starčih – Tavčar (Kras), sladkem kruhu z vaniljo, ki se imenitno ujame s penečim muškatom capris 2021, Vinakoper doux (slovenska Istra), in lešnikovem musu, kandiranem kostanju, hruškovem gelu in karamelizirani kavi ter polnozrnatem drobljencu, zraven pa so srkali desertno vino zlate solzice 2006, Renčel sladko (Kras).

71 vprašanj

Tečaji so potekali med pandemijo, predavanja so se začela že leta 2020, zaradi virusa pa je bilo več prekinitev. Konec avgusta in na začetku septembra 2020 je izpite uspešno opravila skoraj polovica udeležencev, zaradi zaostrenih razmer pa je morala podelitev diplom počakati. V letu 2021 je društvo za tiste, ki jim tečaja ni uspelo dokončati, in tudi za nove kandidate izvedlo vsa predavanja na spletu, ko so razmere dopuščale, pa tudi praktični del. Izpiti so potekali v več fazah vse do ponedeljka, 21. novembra letos. Na izpitih je bilo treba opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina.

Erik Marinič, Valentina Jan in Zlatko Mavrič (Belica, Goriška brda) FOTO: Atelje Pavšič Zavadlav
Erik Marinič, Valentina Jan in Zlatko Mavrič (Belica, Goriška brda) FOTO: Atelje Pavšič Zavadlav
n kdo so novi sommelierji prve stopnje? Gašper Bolčina, Roberto Ceroici, Anita Dolmark, Marko Grižonič, Valentina Jan, Livio Jakomin, Vanesa Jusić, Erik Marinič, Filip Matjaž, Samo Miklavčič, Mari Orel, Žiga Peric, Klavdij Jurij Peršolja, Sara Peršolja, Patricija Pirih, Martin Plahuta, Aleš Segulin, Uroš Rodman, Petra Susič in Mojca Širok. Zlatko Mavrič z domačije Belica nam je povedal, da bi moral prav vsak, ki je zaposlen v gostinstvu, opraviti vsaj prvo stopnjo, pri njih ima diplomo deset zaposlenih, osem na Domačiji Belica v Medani in dva v Hiši Marica v Šmartnem. Mimogrede: od leta 1993 pa do danes je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1060 sommelierjev. Na šestih tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 163 kandidatov, na treh tretje stopnje pa 90 sommelierjev.

Sicer pa društvo v Ljubljani trenutno izvaja tečaj za sommelierje prve stopnje, razpisan pa je že tečaj za sommelierje druge stopnje v Kopru, ki se bo začel januarja prihodnje leto. Mesec pozneje, februarja, bo svetovno sommeliersko združenje ASI v Parizu organiziralo svetovno prvenstvo, ki se ga bo udeležil tudi aktualni državni sommelierski prvak Valentin Bufolin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije