NE VERJAMEJO

Preveč sevanja? Svetniki in župan nočejo 90-milijonskega transformatorja

Pri Elesu zatrjujejo, da bi se stanje izboljšalo, svetniki pa jim ne verjamejo in menijo, da bi se sevanje še povečalo. 
Fotografija: RTP v Beričevem. FOTO: Rajšek Bojan, Delo
Odpri galerijo
RTP v Beričevem. FOTO: Rajšek Bojan, Delo

BERIČEVO – V občini Dol pri Ljubljani ostro nasprotujejo postavitvi novega transformatorja v Beričevem. Prepričani so, da je sevanje že zdaj preveliko, zato jih skrbi, da bi se bivanjske razmere v Beričevem s postavitvijo te postaje le še poslabšale, čeprav pri Elesu zatrjujejo ravno nasprotno. Beričevo je že zdaj prepredeno z napravami in električnimi žicami, občinski svetniki pa so 90-milijonskemu projektu, za katerega bo Evropska komisija pristavila 40,5 milijona evrov, dali soglasen ne.

Gre za projekt v sklopu evropskega projekta Sincro.grid. Eles je na tem območju nameraval postaviti kompenzacijsko napravo, ki bi stala znotraj ograje stikališča. Po poročanju Dela gre za investicijski projekt na področju pametnih omrežij in iniciativo štirih partnerjev, Elesa in Soda iz Slovenije ter družb Hop in Hep Ods iz Hrvaške. V okviru tega projekta namerava Eles RTP Divača nadgraditi z novim transformatorjem, s katerim bi se povečala zanesljivost napajanja za celotno Primorsko.

Kdo ima prav?


Nad uporom v Dolu pri Ljubljani so v Elesu presenečeni, v Dolu pa jih preseneča predvsem to, da so za projekt izvedeli po naključju, ko je Eles v nekem dopisu zapisal številko projekta, občina pa je na podlagi tega zahtevala naknadno vključitev vanj. Občina je zahtevala presojo vplivov na okolje, a so izdali sklep, da ta ni potrebna, in jih zavrnili.

Pri Elesu ocenjujejo, da bi se v primeru, če bi projekt ustavili, povečala obratovalno tveganje in tveganje za razpada sistema. Povedali so še, da pametna omrežja zagotavljajo boljšo ceno in kakovost elektrike brez degradacije okolja. Dodali so še, da je akcija dolskega župana in svetnikov usmerjena proti prebivalcem občine in tudi celotne Slovenije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije